BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kaan Gülten: Kilolu insanlar daha az girişimci oluyor

Son yılların en fazla tartışılan konularından biri hakkında “Tanımlandığı ilk günden bugüne çeşitli değişikliklere uğrayan girişimcilik kavramına paralel olarak girişimcinin de özelliklerinde, isteklerinde, metotlarında çeşitli değişiklikler olmuştur.” diyen Kaan Gülten, girişimcilik konusuna da bu noktada insan fizyolojisine paralel olarak bakmak gerektiğini belirtti.

Abone ol

Girişimcilik araştırmalarının büyük bir çoğunluğunun kişilik özellikleri, sosyolojik özellikler, psikolojik özellikler vb. Üzerine yapıldığını belirten Gülten, “Fizyolojik özellikler üzerine yapılan araştırmaların yok denecek kadar az ve sınırlı yapıldığını görmekteyiz” dedi. İnsan fizyolojisi ile girişimcilik arasında paralellikler bulunduğunu ifade eden Kaan Gülten, “Nasıl ki, insan bedeninin hareket edebilmesi için, kas sisteminin, iskelet sisteminin, sinir sisteminin sağlıklı bir biçimde ve birlikte çalışması gerekiyorsa, girişimcilikte de girişimde bulunan kişinin psikolojik, fiziksel, sosyal yönlerinin tam ve eksiksiz çalışması gerekir. Bir yönün eksik kalması girişimciliği olumsuz olarak etkiler, sonuca ulaşmayı engeller” dedi.

Girişimciliğin her şeyden önce bir risk almayı gerektirdiğini belirten Gülten, garantici bir hayat sürmeyi düşünenlerin bu noktada yeterince girişimci olamayacaklarını söyledi.
Yapılan araştırmaların beslenme alışkanlıkları ve girişimcilik arasındaki ilişkiyi sınırlı da olsa ortaya koyduğunu belirten Kaan Gülten, “Yokluk içerisinde büyüyen bireyler ile herhangi bir sıkıntı yaşamayan bireylerin girişimcilik konusunda farklı yapılara sahip bulunduklarını görüyoruz” dedi.

Yokluk içerisinde büyüyen bireylerin daha sonraları bulamayız endişesi ile sürekli olarak besin kaynaklarını tüketme ve kalori olarak vücudunda depolama eğiliminde olduklarını, buna karşılık herhangi bir sıkıntı yaşamayan bireylerin her an her istediği besini bulabileceği rahatlığı ile böyle bir girişimde bulunmadığını ifade eden Kaan Gülten, “Zorluk yaşamamış bireylerin çok daha kolay risk aldığını, kilolu insanların ise daha garantici olduklarını ve kilolu insanların bu garantici özelliklerinin risk almayı gerektiren girişimcilik konusunda engel olduğunu görüyoruz” dedi.

Her ne kadar bugün için bu konuda yapılan araştırmaların kısıtlı ve az miktarda olmasına rağmen ilerleyen zaman dilimlerinde daha kapsamlı araştırmaların yapılacağına inandığını söyleyen Kaan Gülten, “Bugün için araştırmaların söylediği gerçek şu ki, kilolu insanlar daha az girişimci oluyor” dedi.