BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

K. Irak için dikenli bahçe

PKK'nın yatağı K. Irak bundan sonra dikenli bahçe olacak. Irak Hükümet sözcüsünden sıcak mesajlar.

Abone ol

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, ''PKK'nın sınır bölgesindeki varlığı sona ermek üzere'' dedi, Ankara'nın Kuzey Irak'la ilişkilerini Bağdat üzerinden kurmasının doğru olduğunu söyledi.

CNN TÜRK'e konuşan Irak hükümet sözcüsü Debbağ, Türkiye Irak ilişkilerinin geldiği noktayı saptadı:

"PKK, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri tehlikeye düşürmede başarısız oldu. İlişkiler artık yeni bir döneme giriyor."

Debbağ'a göre sınır bölgesinde PKK varlığı sona ermek üzere, ancak mücadelede Kuzey Irak bölgesel yönetimine hala çok iş düşüyor: "Bölgesel Kürt yönetiminin PKK konusunda bir rolü olmalıdır."

Debbağ, Türkiye'nin bu sorunu tek başına askeri operasyonlarla çözmeye devam etmesinin sorun yaratabileceğini ima ediyor:

"İletişim mekanizması şu anda istediğimiz düzeyde değil. Ancak hava operasyonlarına gelince; bunların genişletilmesi Irak'ta bizim için sorun yaratır. Çünkü Irak'ın egemenliğinin ihlali olur. Türkiye'nin Türk toprakları dışındaki önlemler konusunda Türkiye ile Bağdat hükümeti arasında görüşmeler, iletişim ve anlaşma olmalı."

Debbağ'ın bu iletişimin hangi kanallarla yapılacağı konusunda Irak hükümetinin tavrı net: "Ankara, Kuzey Irak ile iletişimi Bağdat üzerinden kurmalı..."

"Bence iki ülke arasında egemenlik üzerine kurulu ilişkiler olmalı. İki merkezi hükümetin ilişki kurması uygundur. Bu öncelikli bir meseledir" diyen Debbağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretini geciktirmemesi çağrısında da bulundu; stratejik ilişkilerin bir an önce başlaması gerektiğini söyledi.