BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.394,60
HABER /  GÜNCEL

Juncker: Euro hepimizden çok yaşayacak

Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, sorumluluklarını yerine getirdiği sürece Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağına hiçbir şüphe olmadığını söyledi ve "Euro hepimizden çok yaşayacak" dedi.

Abone ol

Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, diğer üyelere karşı sorumluluğunu yerine getirdiği sürece Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağına hiçbir şüphe olmadığını söyledi ve "Euro hepimizden çok yaşayacak" diye de ekledi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes ise , Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının ortak para biriminin sonu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Kroes, Hollanda'da yayımlanan Volkskrant gazetesine verdiği demeçte, "Yunanistan Euro'dan çıkarsa, hiç kimse gemiden denize düşmeyecek" dedi.

Kroes, "Hep bir ülkenin Euro dışına çıkmasına izin verirseniz ya da, bir ülke çıkmak isterse tüm yapının çökeceği söyleniyor. Ama bu doğru değil. Yunanlılar şunu anlamalı. Biz Hollandalılar ve Almanlar sadece iyi niyet görürsek Yunanistan'a acil yardımı vergi mükelleflerimize kabul ettirebiliriz" diye konuştu.

Bu arada, alacaklıların Yunanistan'daki ulusal birlik hükümeti üzerindeki zorlu reform yapma baskısı da artıyor.

Reform talepleri

AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası yeni kurtarma paketinin koşulu olarak Yunan hükümetinden kamu harcamalarında daha fazla kesinti, istihdam piyasasında reformlar talep ediyor.

Başbakan Lukas Papademos ile AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin geçen Pazar günü yaptığı görüşmelerden sonuç alınamamıştı.

Bunun üzerine, dün yeni görüşmeler yapıldı.

Yunanistan'da kesintilere tepki olarak ilan edilen genel grevin bugün başlayan ilk dalgası, ülkedeki toplu taşımayı durma noktasına getirirken, parti liderleri bugün bir kez daha araya gelecek.

Öte yandan, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes kötümser olmasa da benzer bir mesaj Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker'den benzer bir mesaj geldi.

Bir süredir, Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'ın Euro'dan çıkışına hazırlandığı yönünde spekülasyonlar artıyordu.

Portekiz kaygısı

Euro Bölgesi'ndeki kaygılar son günlerde Portekiz üzerinde odaklanıyor.

Portekizli liderlerin, ağır borç yükünü hafifletebilmek için özel yatırımcılar nezdinde nabız yokladığı dedikoduları var.

Yunanistan'ın 130 milyar Euroluk yeni kurtarma planı çerçevesinde, özel yatırımcılar Yunanistan'ın borcunu yüzde 70 oranında silmeyi kabul etmişti.

Atina'ya 2010'da bir kurtarma kredisi verilmiş ve geçen yıl da bir diğer kurtarma planı üzerinde uzlaşılmıştı.

İkinci kurtarma planı üzerinde müzakereler yürütülürken, Yunanistan'ın borç vadeleri gelip geçti.

Ancak Atina'nın 20 Mart'ta artık erteleyemeyeceği 14 milyar 400 milyon Euroluk borç ödemesi var ve şu anda Atina bu parayı ödeyebilecek durumda değil.