BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,57
HABER /  DÜNYA

John Kerry: Esad'ı iktidara bırakmak zorunda kalabiliriz!

ABD, Suriye'de yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan Beşar Esad için ağız değiştirdi. ABD'nin, stratejik ortağı Türkiye'nin karşı olmasına rağmen Esad'ı iktidarda bırakma niyetinde olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Suriyeli muhalifler ABD'nin Beşar Esed planını ifşa etti. Meğer ABD Esad'ı iktidarda bırakmak istiyormuş.

Suriyeli muhalifler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin kendilerine 'Esad'ın gelecekte kurulacak ulusal birlik hükümetinin bir parçası olmasını kabul etmek zorunda kalabaliriz' dediğini aktardı.

ESAD POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK

Times gazetesi, bunun ABD'nin Suriye politikasında önemli bir değişikliğe işaret ettiğini yazdı.Gazeteye göre ABD şimdiye kadar, ülkeyi seçimlere taşıyacak geçiş yönetiminin kurulmasından önce Esad'ın istifa etmesi gerektiğini söylüyordu.

SURİYELİ MUHALİFLERİN TEMSİLCİLERİNE SÖYLEDİ

Times'a göre Kerry bu sözleri hafta sonunda Riyad'da bir araya geldiği Yüksek Müzakere Konseyi Koordinatörü Riyad Hicab ve diğer Suriyeli muhaliflerin temsilcilerine söyledi.

ABD RUSYA VE İRAN'IN ÇİZGİSİNE YAKLAŞTI

Times, "ABD bu geri adımla, Esad'ın müttefikleri İran ve Rusya'nın çizgisine yaklaştı" dedi.

ESAD'IN İKTİDARDA KALMASINA İZİN

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, CNN'e açıklamasında "Kerry hiçbir vaatte bulunmadı. Hiçbir öneri de getirmedi. İran ve Rusya'nınkine benzer mesajlar verdi. Yani bir ulusal hükümet kurulması, Beşar Esad'ın iktidarda kalmasına izin verilmesi ve yeniden seçimlerde aday olması" diye konuştu.

DOSTLARINI KAYBEDECEKLER

Suriyeli muhaliflere göre, Kerry tarafların barış görüşmelerine katılmamaları ya da görüşmeleri sabote etmesi halinde, 'dostlarını kaybedecekleri' uyarısında bulunarak ABD'nin kendilerinden desteğini çekebileceği imasında bulundu.

8 MİLYON İNSAN EVİNDEN OLDU

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriyeli mültecilerin sayısının 4 milyon 13 bine ulaştığını, ülke içinde evleri bırakıp başka yere göç etmek zorunda kalanların sayısının ise 7,6 milyonu bulduğu açıkladı.

TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK 2 MİLYON SURİYELİ VAR

Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının da 1,8 milyonu aştığı belirtildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, yalnızca Haziran ayında Kuzey Suriye'den 24 bin kişinin daha Türkiye topraklarına geçtiğini kaydetti.