BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  DÜNYA

Japonya'da şiddetli deprem! Tsunami uyarısı yapıldı

JAPONYA'nın kuzeydoğusundaki Tohoku bölgesi Miyagi ve Fukuşima eyaletleri açıklarında 7,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Eyaletler için tsunami uyarısı yapıldı.

Abone ol

JAPONYA Meteoroloji Ajansı (JMA) ülkenin kuzeydoğusundaki Tohoku bölgesi Miyagi ve Fukuşima eyaletleri açıklarında yerel saatle 23.36'da ve 60 kilometre derinlikte 7,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

JMA'nın her iki eyalette 'tsunami' için düşük risk uyarısını sürdürmesine rağmen Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi 'tsunami' tehdidi olmadığını açıkladı. Depremin ardındaki 1,5 saatlik sürede bir metrenin altında tsunami dalgalarının kıyı eyaletlerine ulaştığı bildirildi.

Başbakan Kişida Fumio, kıyı eyaletleri için verilen tsunami uyarısına dikkati çekerek halka gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirakozu, olası artçılara yönelik halka tedbirli olunması çağrısı yaparak tsunami uyarısının verildiği kıyı ilçelerine yaklaşılmamasını istedi. JMA yetkilisi ise deprem sonrası bölge geneli yumuşayan toprak sebebiyle bina yıkılmaları ve heyelanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve benzer büyüklükte bir sarsıntının hafta içerisinde meydana gelebileceğini belirtti.

Japan Railways (JR) East firmasının işlettiği Tohoku, Yamagata, Akita, Hokuriku ve Joetsu kapsamlı demir yolu seferlerinin durdurulduğu kaydedildi. JR firmasına bağlı Tohoku hattında içinde 100 yolcunun bulunduğu yüksek hızlı trenin raydan çıktığı, olayda yaralanma yaşanmadığı kaydedildi. Tokyo'daki Haneda ve Narita havalimanlarının başkent Tokto'da da hissedilen şiddetli depremden etkilenmediği bildirildi.

Tokyo Electric Power (TEPCO) ile Tohoku Electric Power firmalarının enerji sağladığı 9 eyalette 2,2 milyondan fazla meskende elektrik kesintisi yaşadığını açıklandı. Hava Öz Savunma Kuvvetleri (ASDF) hasar tespit çalışmaları için İbaraki'deki üsten uçakları görevlendirdiğini duyurdu.

Nükleer güç santrallerinin durumu
TEPCO işletimindeki Fukuşima Dai-ni nükleer güç santralinde olası anormal bir durumun saptanmadığı, yerleşke bünyesindeki tüketilmiş nükleer yakıt havuzunun kapatıldığı bildirildi. Japon firmadan yapılan açıklamada 5 nolu türbin binasında yangın alarmlarının çalıştığının saptandığı, söz konusu durumun araştırıldığı aktarıldı.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hagiuda Koiçi, devreden çıkarılma aşamasında bulunan Japan Atomic Power (JAPCO) işletimindeki Tokai Dai-içi santralinde 'temel olarak sorun yaşanmadığını' bildirdi. Bölge genelinde hizmet dışı nükleer güç santralleri arasında Miyagi'deki Onagawa, Niigata'daki Kashiwazaki-Kariwa, İbaraki'deki Tokai Dai-ni, Aomori'deki Higashidori'de anormallik olmadığı kaydedildi.