BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Japonya ile Çin arasında hava sahası gerilimi

Japonya, bazı bölgesel ve uluslararası şirketler uymaya başlamış olsa da, havayolu şirketlerine Çin'in yeni getirdiği hava savunma bölgesi kurallarını tanımamaları çağrısında bulundu.

Abone ol

Japonya, bazı bölgesel ve uluslararası şirketler uymaya başlamış olsa da, havayolu şirketlerine Çin'in yeni getirdiği hava savunma sahası kurallarını tanımama çağrısında bulundu.

Yetkililer yeni hava savunma tanıtım sahasının "geçerli olmadığını" ve gözardı edilmesi gerektiğini açıkladı.

Fakat All Nippon, Japonya, Singapur ve Qantas havayolları, uçuş planlarını Çin'e bildirmeye başladıklarını kaydetti.

Çin, tartışmalı Doğu Çin Denizi sularını kapsayan sahayı Cumartesi günü ilan etti.

Bu bölge, Japonya'da Senkaku, Çin'de Diaoyu adıyla bilinen ve iki ülke arasında gerginlik kaynağı olan adaları da kapsıyor. Japonya'nın denetimi altındaki bu adalarda Tayvan da hak iddia ediyor.

Çin, bölgeye giren uçakların kurallara uyması, uçuş planı ve milliyet bildiriminde bulunmaları gerektiğinde ısrar ediyor.

'Tümüyle geçersiz'

Çin Savunma Bakanlığı, kurallara uymayan uçakların "acil savunma tedbirleri"ne maruz kalacaklarını söyledi.

Japonya bölgenin ilanını yasadışı olarak niteledi; Başbakan Şinzo Abe dün bu girişimin "tehlikeli" bir eylem olduğunu kaydetti.

Bugün ise Ulaştırma Bakanı Akihiro Ota, Çin'in saha ilanının "tümüyle geçersiz" olduğunu ve Japon havayollarının buna uymamamsı gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Fumio Kişida "Çin'e kararlılığımızı göstermek için kamu ve özel sektörün işbirliği halinde olması önemlidir." dedi.

Fakat All Nippon Havayolları (ANA), "Uluslararası düzenlemelere uygun tüm önlemleri aldık. Güvenlik en büyük öncelliğimiz. Kötü bir senaryo ihtimalinden kaçınmak zorundayız." diyerek Çin'in uçuş planı taleplerine uyma nedenini açıkladı.

Çin, saha ilanının egemenliğini koruma amaçlı olduğunu açıkladı.