BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,71
ALTIN 2.409,32
HABER /  GÜNCEL

Japonya beşik gibi! 1 buçuk saatte 9 deprem oldu: En büyüğü 7.6! Tsunami alarmı verildi

JAPONYA'nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında sırayla 5,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremler sonrası üst üste artçı depremler meydana geldi. Ülkede tsunami alarmı verilirken, 1.5 saatte toplam 9 deprem gerçekleşti. Depremlerde can kaybı ya da yaralanma olup olmadığına ilişkin henüz resmi açıklama yapılmazken, deprem anlarına dair görüntüler izleyenleri dehşete düşürdü.

Abone ol

Japonya Meteoroloji Ajansının açıklamasına (JMA) göre, İşikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında art arda depremler oldu. Yerel saatle 16.06'da 5,7, 16.10'da 7,6, 16.18'de 6,1, 16.39'da 5,2, 16.42'de 5,2, 16.48'de 5, 16.56'da 5,7, 17.07'de 5,2 ve 17.29'da da 5 büyüklüğünde depremler oldu.

Bölge genelinde 4 ila 5 büyüklüğündeki depremlerin sürdüğü bildirildi. Depremlerin ardından bölge sahilinin farklı bölgelerine son 1,5 saat içinde 3 ila 5 metre yüksekliğinde tsunami dalgalarının ulaştığı aktarıldı.

Sarsıntı İşikawa geneli, Japon Denizi kıyısındaki Toyama, Fukui ve Niigata eyaletleriyle başkent Tokyo ve çevresinde hissedildi.

"Büyük Tsunami, Derhal Kaçın"

Devlet televizyonu NHK'nin canlı yayınında kıyılara yönelik "Büyük Tsunami, Derhal Kaçın" uyarıları yapıldı. Bölge geneli hizmet veren East Japan Railway firmasına ait Tohoku, Joetsu ve Hokuriku hızlı tren hatlarında çok sayıda sefer askıya alınırken, resmi Kyodo ajansı, Japonya hükümetinin, başkent Tokyo'daki başbakanlık binasında acil durum müdahale bürosu kurduğu duyuruldu.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bölgede hasar tespit faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek, halka tahliye çağrılarına uyma çağrısı yaptı.

Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa ise İşikawa'nın kıyı kenti Şika'da bulunan hizmet dışı nükleer güç santralinde anormallik saptanmadığını açıkladı.

"Binaların üst katlarına sığının"

Japonya Meteoroloji Ajansı, (JMA) tsunaminin boyu 5 metreyi aşan dalgalara neden olabileceğini açıkladı ve kıyı bölgelerde yaşayan sakinlere yüksek bölgelere ve binaların üst katlarına sığınma çağrısı yaptı.

AFAD'dan açıklama: Başkanlığımıza iletilen uluslararası yardım çağrısı bulunmamaktadır

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bugün saat 10.06'da Japonya/Anamizu'da 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. An itibarıyla Başkanlığımıza iletilen herhangi bir uluslararası yardım çağrısı bulunmamaktadır. Dost ve kardeş Japon halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

32 bin 500 hane elektriksiz kaldı

Yerel yetkililerden edinilen bilgilere göre, Ishikawa, Toyama, Niigata, Fukui ve Gifu eyaletlerindeki bazı yol ve yapılarda maddi hasar meydana gelirken, bölgeden birçok yaralanma vakası bildirildi.

Ishikawa eyaletindeki Wajima şehrinde bulunan bazı evlerde deprem sonrasında yangın çıktığını açıklayan yetkililer, toplam 32 bin 500 hanede ise elektrik kesintisi yaşandığını bildirdi.

İtfaiye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, eyaletteki Noto bölgesi ve Hakui şehrinde de bazı evlerde yıkım meydana geldiği belirtildi.

Depremden en çok etkilenen 5 eyalette toplam 51 bin kişiye yönelik tahliye emri yayınlandığı kaydedildi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Masterchef yarışmacısı gelen yorumla çılgına döndü! Eda Karabulut soluğu savcılıkta aldı
Foto Galeri Masterchef yarışmacısı gelen yorumla çılgına döndü! Eda Karabulut soluğu savcılıkta aldı Galeriye Gözat