BIST 10.724
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.497,87
HABER /  GÜNCEL

Jandarmadan 'kelepçe' açılımı

Jandarma Genel Komutanlığı, tutukluların adliyeye sevkinde 'kelepçe' uygulamasıyla ilgili yönergede değişiklik yaptı.

Abone ol

Jandarma Genel Komutanlığı, tutukluların adliyeye sevkinde 'kelepçe' uygulamasıyla ilgili yönergede değişiklik yaptı.

Tutuklulara adliyeye getiriliş ve götürülüşünde kelepçe takılmasının, jandarma komutanının inisiyatifinde olduğu vurgulanan yeni yönergede, imkânlar ölçüsünde kelepçe takılmaması tavsiye ediliyor. Tutukluya tahliye kararı çıkması halinde ise işlemler için tekrar cezaevine götürülmesi sırasında kelepçe takılmayacak.

Askeri cezaevlerindeki 'tek tip kıyafet' zorunluluğunun kaldırılmasının ardından kelepçe konusunu düzenleyen değişiklikle adliyelerde tutukluların kelepçeli tuvalete girme zorunluluğu da kaldırıldı. Yönerge değişikliğinin ilk örneği, 23 Şubat'ta Devrimci Karargah Örgütü davasında yaşandı.

İLK AYLİN DURUOĞLU'NA

30 Nisan 2009'da tutuklanan gazeteci Aylin Duruoğlu, 302 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliyeye kelepçeli getirilen ve akşam saatlerinde tahliyesine karar verilen Duruoğlu'nun da aralarında olduğu kadın tutuklulara, işlemlerinin tamamlanması için Bakırköy Kadın Cezaevi'ne geri götürüldükleri sırada kelepçe takılmadı.

Aynı gün Hasdal Askeri Cezaevi'nden tutuklu olan Albay Cengiz Köylü'ye de Balyoz operasyonu kapsamında ifade için getirildiği adliyede kelepçe takılmadı. Cezaevine geri götürülürken de kelepçesiz olan Köylü'nün sevkini gerçekleştiren jandarma komutanının inisiyatif aldığı belirtildi. Ergenekon sanığı Üsteğmen Mehmet Ali Çelebi de 9 Kasım 2009'da Beşiktaş'taki adliyeye çıkarken tutuklu olmasına rağmen kelepçesizdi. Poyrazköy'deki mühimmatla ilgili tutuklu emekli Binbaşı Levent Bektaş da 10 Aralık ve 29 Aralık 2009'da kelepçesiz görüntülendi.