BIST 9.889
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.455,83
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'de üst üste korkutan depremler! İzmir 5.2 şiddetinde sallandı

Merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesi açıkları olan büyüklüğü 4 ile 5,1 arasında toplam 7 ayrı deprem meydana geldi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini kaydetti.

Abone ol

İzmir bu sabah saat 08.00'den itibaren ardı ardında depremler yaşıyor. Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen ilk deprem saat 08.03'te kaydedildi. AFAD tarafından 4,1 olarak ölçülen bu depremin ardından saat 08.46'da 5,1, saat 08.47'de 4,8, saat 09.00'da 4,7, saat 09.34'te 4,2, saat 10.51'de - 3,6 ve saat 11.35'te de 5,1 büyüklüğünde toplam 7 sarsıntı oldu. Çevre il ve ilçelerde de hissedilen depremle ilgili şu ana kadar bildirilen olumsuz herhangi bir durum olmadığı öğrenildi.

Bu arada, fayın türü belli oldu. Uzmanlar, sarsıntıya Midilli adasında kırılan fayın sebep olduğunu, "normal fay" türünde olan fayın yıkıcı bir etkisinin beklenmediği önünde açıklama yaptı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AA muhabirine, sabah saatlerindeki depremlerin ardından kent genelinde tarama yapıldığını belirtti. Vali, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini kaydetti.

"Depremlerde şu ana kadar can kaybı ya da hasar bilgisi ulaşmadı''
Alandaki taramaların sürdüğünü aktaran Köşger, "Depremlerde şu ana kadar can kaybı ya da hasar bilgisi ulaşmadı. Karaburun başta olmak üzere kent genelinde taramalarımız sürüyor." ifadelerini kullandı.

Karaburun Belediye Başkanı açıklama yaptı
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da depremler sonrası mahallelerde geniş çaplı tarama yaptıklarını, bir yıkım veya can kaybı ile karşılaşmadıklarını belirti. Erdoğan, ekiplerin alandaki çalışmalara devam ettiğini ifade etti.

Murat Kurum: Şu ana kadar olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ''Ekiplerimiz incelemelerini başlattılar. Şu ana kadar olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadık"

İlk deprem saat 08.03'te başladı
Sabah saat 08.03'te Ege açıklarında İzmir'in Karaburun ilçesi yakınlarında 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi. AFAD Ege Denizi'nde Midilli Adası yakınında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, 08.03'te meydana gelen depremin 24,46 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu. 

İzmir saat 08:47'te ise bu kez 5.2 şiddetindeki depremle sarsıldı. Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.

AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasına göre ise, 5.2'lik depremden hemen 1 dakika sonra saat 08:47'de 4.8'lik başka bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu. 

İzmir saat 09:00'da bu kez 4.7 şiddetinde yeni bir depremle sarsıldı. AFAD, Karaburun açıklarındaki depremin 7 kilometre derinlikte olduğunu duyurdu. 

İzmir'de saat 09.34'te merkez üssü Karaburun olan 4.2 (Mw) büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD, saat 10.51'de İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

AFAD, saat 11.35'te İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

İzmir ve ilçelerinden hissedilen depremler kısa süreli paniğe neden oldu. Depreme binalarda yakalananlar panikle dışarı kaçıştı. İlk belirlemelere göre depremde, can ve mal kaybı yaşanmadı.

"Depremin Midilli Adası'nın güneyinde olduğunu görüyoruz''
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, "Depremin Midilli Adası'nın güneyinde olduğunu görüyoruz. Midilli fayının üzerinde gerçekleşen depremler bunlar. 2017 yılına bakacak olursak bu fay, 6.3 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Bu son deprem de aynı fay üzerinde gerçekleşti" dedi.

"Bölgede kırılma yaşandığına göre bu depremler biraz daha sürecektir" 5.1'lik depremle ana şok olduğunu ardından artçı sarsıntılar yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bölgede kırılma yaşandığına göre bu depremler biraz daha sürecektir" diye konuştu.

Geçen yıl 30 Ekim'de Ege Denizi'nde Seferihisar ilçesi açıklarında meydana 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı İzmir depreminin daha alt bir bölgede Samos açıklarında gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu depremin Karaburun merkezi depremine yol açan fayı etkilemesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Kim ne dedi?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ''Ege Denizi Midilli Adası açıklarında meydana gelen 4.8 ve 5.1 büyüklüğündeki depremler Karaburun, Urla, Foça, Dikili ilçelerimiz ve İzmir kent merkezinde de hissedildi. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Geçmiş olsun.'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İzmir'in Karaburun ilçesinde meydana gelen deprem üzerine ilgili tüm birimlerimiz seferber edilmiştir. Umudumuz can kaybının olmamasıdır. İzmir’e ve ülkemize geçmiş olsun." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise, ''İzmir'de art arda meydana gelen depremler hepimizi endişelendirdi. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, herhangi bir kayıp yaşanmamasını temenni ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

117 kişi yaşamını yitirmişti

İzmir'de geçen 30 Ekim'de meydana gelen ve yıkıma da neden olan depremde 117 kişi yaşamını yitirmişti.