BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,14
ALTIN 2.327,41
HABER /  DÜNYA

İzmir, EXPO sunumunu yaptı

EXPO 2020 adayı İzmir, Paris’teki üçüncü sunumu BIE Genel Kurulu’nda gerçekleştirildi. OECD binasındaki Defne Samyeli’nin sunuculuğunu yaptı...

Abone ol

EXPO 2020 adayı İzmir, Paris’teki üçüncü sunumu BIE Genel Kurulu’nda gerçekleştirildi. OECD binasındaki Defne Samyeli’nin sunuculuğunu yaptığı sunumda, ilk konuşmayı İzmir Valisi Mustafa Toprak yaptı.
Vali Toprak, İzmir’in EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Size, dört milyon İzmirlinin selamını getirdim. Bütün büyük değişimler, bir rüyayla başlar. Ve bizlerin büyük bir rüyası var. Bu rüyanın adı: Herkes için sağlık. Biz, daha sağlıklı bir dünyanın, daha sağlıklı nesillerin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu rüyayı gerçekleştirmek için şehrimizin deneyimini dünyanın geri kalanıyla paylaşmak için sabırsızlanıyoruz" dedi.
Vali Toprak, EXPO hazırlık süreci hakkında bilgi vererek, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı’dan bahsederek, ’tarihin altın harflerle yazacağı bir EXPO alanı yaratmak’ için çalışmaların başladığını söyledi. Toprak, Nisan ayında İzmir’de 7 gün süren bir mini EXPO düzenlediklerini belirterek şu bilgileri verdi: "Dünyanın her kıtasını temsilen 45 farklı ülkeden 650 çocuğu İzmir’e davet ettik. İzmir halkı, bizimle beraber genç misafirlerimizi karşıladı. Onları 7 gün boyunca evlerinde misafir etti. Onlara İzmir’i gezdirdi, tanıttı. Onların sağlık konusuna nasıl baktıklarını anlamaya çalıştı. Sunumumuzun sonunda izleyeceğiniz belgesel filmimizde de göreceğiniz gibi, İzmir’e gelen 650 çocuğun bizimle aynı rüyayı paylaştığını keşfettik. EXPO için İzmir’in kent içindeki en değerli yerlerinden biri olan, deniz kenarındaki İnciraltı’nı sergi alanı olarak seçtik. İnciraltı bölgesi, yasayla tanımlanmış toplam 690 hektarlık bir alan. Bu devasa alanın çok büyük bir bölümü, içinde kalıcı SPA merkezlerinin, kaplıcaların, hastanelerin olacağı bir sağlık turizmi alanı olacak. Sergi alanı olarak kullanacağımız 276 hektarlık bölüm ise, EXPO sonrasında Avrupa’nın en büyük kalıcı şehir içi parkına dönüştürülecek. Böylelikle bu alan, EXPO 2020 sonrasında sadece İzmir’e ve Türkiye’ye değil, tüm dünyaya hizmet eden kalıcı bir terapi ve tedavi merkezi olacak. Biz, tarihin altın harflerle hatırlayacağı bir EXPO peşindeyiz. Değerli BIE delegelerinin, geçmişte olduğu gibi bugün de yazılmaya değer şeyler yapacağına hiç kuşkum yok.”

İZMİR EXPO İÇİN EN İYİ SEÇENEKTİR
Sunumda konuşan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, ”Dünyanın 2020’yi hatırlamasını istiyorsanız, oyunuzu İzmir’e verin” diyerek, hükümetin İzmir’e olan desteğini vurguladı.
Bakan Bağış, iddialı başladığı konuşmasında, İzmir’in EXPO 2020’yi kazanması durumunda dünyanın EXPO 2020’yi unutamayacağını belirtti.
"Muhteşem bir EXPO istiyorsanız, İzmir’i seçin" diyen Egemen Bağış, İzmir’in neden seçilmesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:
"Uluslararası çapta organizasyonlara imza atmak Türkiye için bir tutku haline geldi. EXPO 2020 ile bu konudaki çıtayı yükseltmeyi hedefliyoruz. İzmir’de yapılacak bir EXPO demek, binlerce yıllık tarihi mirası olan bir şehirde; Avrupa’nın en genç nüfuslu, dünyanın ise en genç nüfuslu ülkelerinden birinde yapılacak bir EXPO demektir. İzmir’de yapılacak bir EXPO, yurttaşları için daha yüksek hayat şartları sağlamak için benzersiz reformlar gerçekleştiren bir ülkede yapılacak bir EXPO demektir. 2020 EXPO’su, 2 trilyonu aşan gayrisafi milli hasılaya ve 25 bin dolar kişi başı yıllık gelire sahip, dünyanın en büyük 15 ekonomisinden biri olan Türkiye’de gerçekleştirilecektir. Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı son yıllarda 30 milyonu aşmıştır. 2020 yılında her yıl 50 milyon turist Türkiye’yi ziyaret edecektir. İzmir, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlamaya alışkındır. Yılın 300 günü güneşli olan; doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine çeken İzmir, çoğunlukla outdoor aktivitelerinden oluşan EXPO için mükemmel bir seçimdir. İzmir’in zenginliğini ve refahını bütün dünya ile paylaşmasına destek olun. İzmir unutulmayacak bir EXPO için en iyi seçenektir. Elbette diğer aday şehirler de iyi birer seçimdir. Ancak, muhteşem bir EXPO istiyorsanız, İzmir’i seçin.”
İzmir’de gerçekleşecek EXPO’nun en iyi koşullarda gerçekleşmesi için devletin tüm imkanlarını seferber edecekleri sözünü de veren Bakan Bağış, "Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı olarak, İzmir’in 2020 dünya EXPO ihalesinde ülkemi temsil etmekten onur duyuyorum.Ben, 2020’de İzmir’de gerçekleştirilecek olan bir Dünya EXPO’sunun, Türkiye üzerinden uluslararası alanda Avrupa Birliği’nin kuruluş ilkelerini tanıtacağına inanıyorum. İzmir, kim olursanız olun ya da nereden gelirseniz gelin mutlaka kendiniz için bir şeyler bulabileceğiniz bir şehirdir. Eğer İzmir bu ihaleyi kazanırsa, hepinizi temin ederim ki, İzmir dünya sahnesinde sonsuza dek iz bırakacaktır. Türkiye hükümeti, belediyeleri, sivil toplum örgütleri ve özel sektörüyle İzmir’in yüzde yüz arkasındadır. Biz, bu rüyayı gerçeğe dönüştürmek için yapılması gereken her şeyi yapmayı garanti ediyoruz. Bu ortaklık, İzmir’in dünya sağlığı ile ilgili konuları mükemmel bir şekilde yansıtacağını göstermektedir. Biz, Türkiye’de ’her şeyin başı sağlık’ deriz" ifadelerini kullandı.

Dünyanın ilk hastanesinin kurulduğu ve Hipokrat’ın doğum yeri olan İzmir’in benzersiz bir EXPO’ya ev sahipliği yapacağını anlatan Bağış, şunları söyledi: "İzmir ve Ege bölgesi, eski çağlardan beri sağlık alanında öncülük etmektedir. Hep birlikte sağlıklı yaşamın kimliğini dünya 2020 EXPO’sunun sloganı haline getirelim. Bu temayla, bu alandaki tarihi mirasımızı dünya halklarına tanıtmayı amaçlıyor; Birleşmiş Milletler’in binyıl hedeflerine katkıda bulunarak, tıbbi teknolojilerdeki gelişmelerle ilgili bilgilerin paylaşılacağı bir platform oluşturmak istiyoruz."

"THY DÜNYAYI İZMİR’E BAĞLAYACAK"
Türk Hava Yolları Genel Müdür Doç. Dr. Temel Kotil de, İzmir’in havayolu ulaşımıyla ilgili EXPO 2020 stratejilerini anlattı. Kotil, kentte EXPO’nun gerçekleşmesi durumunda dünyanın birçok ülkesini İzmir’e bağlayacaklarını belirterek şöyle konuştu: "Biz, Türk Hava Yolları olarak, EXPO 2020’yi düzenleme ayrıcalığını İzmir kazandığı takdirde, pek çok ülkeye ve şehre İzmir’den ilave ve direkt sefer koymanın garantisini veriyoruz. Bu ilave ve direkt uçuşlar, EXPO sonrasında da kalıcı olacak. Çünkü, ülkemizin ve şirketimizin vizyonu İzmir için aynı."
THY Genel Müdürü Temel Kotil, EXPO 2020’yi düzenleme ayrıcalığını İzmir kazandığı takdirde, 2020’ye kadar yapacağınız tüm İzmir uçuşlarınızda sizlere önemli kolaylıklar sağlamayı garanti ediyoruz. İzmir EXPO 2020’nin yapılacağı 6 ay boyunca, İzmir’e gelecek olan tüm EXPO ziyaretçilerine ilave bagaj kolaylığı ve uygun bilet fiyatları sağlamak THY garantisinde olacak” dedi.
Türkiye’nin uluslararası arenadaki en güçlü markalarından biri olduklarını, büyüyen filosu, yeni uçakları ve hizmet kalitesiyle Türk Hava Yolları’nın (THY) son iki yıldır üst üste Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi seçildiğine vurgu yapan Kotil, EXPO 2020’ye katılacak ziyaretçilerin en iyi şartlarda ve en uygun fiyatlarla İzmir’e taşınacağını açıkladı.

"YIL SONUNDA AFRİKA’YA EN ÇOK SEFER YAPAN ÜLKE OLACAĞIZ"
Türkiye’nin, coğrafi konumu itibariyle dünyanın tam merkezinde bulunduğunu anlatan Kotil, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu konumun sağladığı avantajla Türk Hava Yolları, hem Doğu-Batı ekseninde, hem de Kuzey-Güney ekseninde dünyayı birbirine bağlayacak bir vizyonla büyümeye devam ediyor. Türk Hava Yolları, bugün, 220 uçaklık filosuyla dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu. Bu gücümüz sayesinde yılda 50 milyon yolcu taşıyoruz. 2020 yılına kadar mevcut filomuza 277 yeni uçak daha katılacak. Böylece günlük yolcu kapasitemiz 300 bini, yıllık yolcu kapasitemiz 100 milyonu aşacak. Afrika, en hızlı büyüdüğümüz kıtalardan biri. Afrika’da yolcu sayımız her yıl yüzde 40 - 50 artıyor. Bu yılın sonunda 29 ülke ve 43 kent ile Afrika’ya en çok sefer yapan havayolu şirketi olacağız. İstanbul ve İzmir, Türk Hava Yolları’nın en iki önemli merkezidir. Bugün Türkiye’den 3 saatlik uçuşla 78 şehre, 4 saatlik uçuşla 118 şehre, 5 saatlik uçuşla 143 şehre ve 66 ülkeye ulaşmak mümkün." Bu şehirleri sadece 45 dakikalık kısa bir uçuşla EXPO 2020 aday kenti İzmir’e bağladıklarını anlatan Kotil, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan 3. İstanbul havalimanı projesiyle havacılıktaki iddiasını yeni bir aşamaya taşıdı. İlk etapta 90 milyon, 2020’de tüm inşaatı bittiğinde 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük 3. havalimanı İstanbul’a inşa ediliyor. Benzer bir vizyonla, İzmir Adnan Menderes Havalimanı da tamamen yenileniyor. Yeni yatırımla EXPO 2020’ye hazırlanan havalimanı 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek ve böylelikle İzmir, Akdeniz bölgesinin yeni ticari hub’ı olacak. Öte yandan, İzmir ve çevresi bugün 6 milyona yakın yabancı turist çeken önemli bir destinasyon. İzmir, 2020 yılında 10 milyonu aşkın yabancı turist ağırlıyor olacak. Bu turistlerin önemli bir bölümünü THY olarak biz taşıyacağız."
(İHA)