BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2024

İYİ Parti İBB adayı Buğra Kavuncu Resmi Gazete kararını çerçeveletip Murat Kurum'a gönderdi

İYİ Parti İBB Başkan adayı Buğra Kavuncu, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde, AK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum’a, AK Parti döneminde çıkarılan imar barışının Resmi Gazete’deki kararını çerçeveletip gönderdi.

Abone ol

İstanbul'da seçim yarışı kızıştı. Yerel seçimlerin sonucu en çok merak edilen illerinden birisi olan bu şehirde adaylar, seçim çalışmalarını hızlandırdı.

İYİ Parti İBB Başkan Adayı Buğra Kavuncu, Murat Kurum'un bakanlığı döneminde çıkarılan imar barışına dair Resmi Gazete kararını farklı bir şekilde gündeme getirdi.

Partililerle Beylikdüzü’ndeki PTT şubesinde bir araya gelen Kavuncu, “Bugün 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük deprem felaketinin yıl dönümündeyiz. Bunu asrın felaketi değil asrın ihmali olarak nitelendirmek ve unutturmamak lazım. Herkes depremle alakalı duygularını ve düşüncelerini paylaşıyor. Biz de bugün bu konuya dikkat çekmek ve niye asrın ihmali dediğimizi anlatmak için PTT önünde toplandık. Çünkü birazdan dönemin iktidarına bir çerçeve göndereceğiz. İmar barışıyla çıkarılan aflar adeta vatandaşımızı kaçak yapılaşmaya teşvik etmekte ve bu da maalesef deprem ülkesi olan Türkiye’de ciddi bir riske yol açmaktadır. Milletimizin barınma ihtiyacı konusunda elbette ki devlet ve hükümet de destek olmalı. Fakat bu ihtiyacın karşılanması kaçak yapıların imar affıyla korunması şeklinde olmamalı. Öyle olduğu zaman da 2023 yılında gördüğümüz manzarayla karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla biz, Murat Kurum döneminde uygulanan bu kararı birazdan, artık SKM’ye mi yoksa çalışma ofisine mi asar, kendisine göndereceğiz. Bu oportünist tavırların, seçim zamanı gündeme gelen bu uygulamaların milletin canına mal olduğunu hatırlar da aynı hatanın içine düşmez” dedi.

“BU KENTLERDEN NE ZAMAN KURTULACAK BU İNSANLAR?“

Yaşanan süreci asrın ihmali olarak nitelendiren Kavuncu, “53 binden fazla insanımızı kaybettik. Bugün bu kaybımızın ne olduğunu bile ifade etmekte zorlanan bir iktidarla ve İBB’ye aday olmuş ve bu şehri depremden kurtaracağını iddia etmiş bir zihniyetle karşı karşıyayız. Asrın ihmali çünkü gerekli denetimler yapılmadı, gerekli tedbirler alınmadı. Depremden sonra müdahalede maalesef gecikildi. Müdahalenin kendisinden çok bu gerekli tedbirlerin alınmaması 53 bin canımıza mal oldu. Devamında da bitmedi. TBMM’de üç ayrı önerge verdim. Bunlardan bir tanesindeki sorular şunlardı: Hatay’da konteynerlerde yaşayan bir vatandaşımız, gece tuvalete gitmek için başka bir konteynere giderken düştü ve başına aldığı darbeyle yaralandı. Ardından da hayatını kaybetti. Bu konteyner kentlerde yaşama şartları çok zor. İnsanlar doğal ihtiyaçlarını karşılarken zorlanıyor. Biz de sorduk, bu kentlerde gerekli tedbirler alındı mı? İkinci kışını geçirmekte olan vatandaşlarımızın bu şartlarda yaşayabilmesi için ne önlemler alındı? Bu kentlerden ne zaman kurtulacak bu insanlar? Cevap alabildik mi? Hayır.“ dedi.

“MÜTEAHHİTLER NASIL TAHLİYE EDİLİYOR?“

Başka bir önergeyi de Milli Eğitim Bakanı’na gönderdiklerini belirten Kavuncu, “bölgede eğitim gören çok sayıda üniversite öğrencisi arkadaşımız var. Bunların eğitimleri ne olacak? 2023’ün eylül-ekim aylarında öğrencilerin eğitim hayatlarına devam edecekleri ifade edilmişti. Ancak eylül ayında bu öğrencilerin uzaktan eğitimle devam edecekleri ifade edildi. Bu öğrenciler ne durumda, yurtlarda mı kalıyorlar? Bölgede okuyan öğrencilerin KYK kredileriyle ilgili düzenleme ne durumda? Tahmin edin ne oldu? Cevap yok. Adalet Bakanı’na da şunu sorduk. Ebrar Sitesi’nin müteahhitiyle Hacı Ömer Apartmanı’nın müteahhiti aynı. Bu kişi tutukluyken, bir bilirkişi raporu yayınlanıyor ve bu raporda tali sorumluluktan bahsediliyor, asli kusurluluk ifade edilmiyor. Böylece tutukluluk hali sona eriyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının avukatları, bunu daha sonradan savcılıktan öğreniyor“ İfadelerini kullandı.

“METROLARIN İSMİNİN NE OLACAĞI KONUSUNDA BİLE UZLAŞAMIYORLAR“

Kayıp çocuklara da değinen Kavuncu, “Yüzlerce çocuğumuz kayıp, yüzlerce. Bunların bir kısmı hastaneye girdiği kayıtlı ama nereye gittiklerine dair açıklama yok. Yani depremde kaybolan çocuklara dair de bir açıklama yok. Onun için biz buna asrın ihmali diyoruz. Maalesef bu zihniyet oldukça asrın ihmali yaşanmaya devam edecek. İstanbul bir deprem bölgesi. Maalesef burayla ilgili de çok ciddi bir felaket bizi bekliyor. Son 25-30 yıldır yapılması gerekenler yapılmadığı için on binlerce konut ve milyonlarca insan deprem riskiyle karşı karşıya. Bunu bertaraf etmek için belediyenin ve hükümetin el ele verip süreci halletmesi lazım. Ama ne oluyor biliyor musunuz? Ne merkezi hükümet ne belediye, bırakın kentsel dönüşümü daha metroların isminin ne olacağı konusunda uzlaşamıyor. Bu kadar basit bir konuda bir araya gelemeyen bu iki kutuplu yapının, istanbul depreminde bir araya geleceğini düşünmek saflıktır“ dedi.

Kavuncu, açıklamasının ardından Resmi Gazete’nin olduğu çerçeveyi PTT ile Murat Kurum’un ofisine gönderdi.