BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.441,84
HABER /  GÜNCEL

'İyi ki doğdun Madiba!'

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Nelson Mandela'nın 93'üncü yaş günü okul öğrencilerinin bir rekor denemesi ile kutlanıyor.

Abone ol

Güney Afrika Cumhuriyeti, eski cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın 93'üncü yaş gününü kutluyor.

Mandela Vakfı, ırkçı rejime karşı mücadelenin liderliğini yapmış olan Nelson Mandela'nın ülke siyasetine adadığı 67 yılı temsilen halkı 67 dakika bir yerde gönüllü çalışmaya çağırdı.

Mandela yaş gününü doğduğu köyde ailesi ve yakınlarıyla geçiriyor.

Rekor denemesi

Bugün aynı zamanda doğum günü vesilesiyle Güney Afrika'da bir rekor denemesi yapıldı.

Milyonlarca Güney Afrikalı çocuk Mandela için aynı anda bir arada doğum günü şarkısı söyledi. ''İyi ki doğdun Tata Madiba'' adlı şarkı Mandela'nın 93'üncü yaş günü için özel olarak bestelendi.

Bugüne değin bu alandaki rekor 12.4 milyon kişiden oluşuyor. Güney Afrika'nın rekoru kırıp kırmadığı henüz netlik kazanmadı.

Ülkesinde ve dünya çapında yüz milyonların gözünde bir kahraman olan Nelson Mandela'nın sağlığı 2004 yılında kamusal hayattan çekilmesiyle birlikte giderek kötüleşti.

Doktor kontrolü

Ocak ayında solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle kaldırıldığı hastaneden taburcu edildiğinden beri evinde devamlı doktor kontrolü altında tutuluyor.

Güney Afrika'da aşiret ismi ''Madiba'' olarak çağrılan Nelson Mandela, son olarak Temmuz 2010'da Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nın kapanış töreninde halkın önüne çıkmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama yayınladığı kutlama mesajında Mandela'nın hayatının ve geride bıraktığı mirasın ''bilgelik, güç ve zerafet'' örneği olduğunu söyledi.

Nelson Mandela, Güney Afrika'da ırkçı rejim tarafından 27 yıl hapiste tutulduktan sonra 1990 yılında serbest bırakılmış ve 1994 yılında ülkede çoğunluğu oluşturan siyahların katılımıyla gerçekleşen ilk seçimlerde, lideri olduğu Afrika Ulusal Kongresi sandıklardan ezici bir zaferle çıkmıştı.