BIST 10.169
DOLAR 32,19
EURO 35,08
ALTIN 2.471,37
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'sız PKK düşünülemez çünkü...

Gazeteci Ruşen Çakır Öcalan'sız PKK düşünülemeyeceğini belirterek bunun 4 nedenini yazdı.

Abone ol

Silvan saldırısı sonrası PKK'da Öcalan'ın etkisinin kalmadığı yorumlarına itiraz var. PKK hareketini yakından izleyen gazeteci Ruşen Çakır'a göre, Öcalan'sız PKK düşünülemez...

Ruşen Çakır, "PKK hakkında doğru bilenen yanlışlar" başlıklı dizi yazının ilk bölümünde "Öcalan iyi, çevresi kötü" diye özetlenecek yaklaşımı eleştirerek başladı.

Öcalan'ın DTP'nin kapatılması sürecindeki "sine-i millet" kararını kaldırması, boykot konusunda Meclis'e girilmesini işaret etmesi gibi örnekler veren Çakır son günlerdeki "PKK Öcalan'ı dinlemiyor" tepkisini yorumladı.

Öcalan'ın Silvan saldırısıyal ilgili açıklaması ne olursa olsun bu saldırının "Öcalan'a rağmen" yapılmış olduğunu söylemek doğru olmaz diyen Çakır, "Öcalan'sız PKK düşünülemez" diyerek bunun 4 nedenini sıraladı:

1- PKK tarihine başından sonuna kadar Öcalan damga basmıştır. Dolayısıyla PKK'nın her adımında Öcalan'ın izi vardır.

2- Yakalandıktan sonra daha uzlaşmacı ve barış yanlısı tutumlar takınsa da Öcalan esas gücünü silahlı mücadeleden almayı sürdürmektedir. İmralı'daki açıklamalarının hemen tümünde PKK'nın silahlı gücünü en önde gelen kozu olarak, sık sık da tehdit aracı olarak kullandığını görüyoruz.

3- Öcalan "kayıtsız şartsız silah bırakma" noktasına gelmedi, geleceğe de benzemiyor. Dolayısıyla şu ya da bu saldırıyı tasvip etse de etmese de, bunların herbirinden, silahlı PKK militanlarının varlıklarını sürdürmelerinde ısrarcı olduğu için, birinci derecede sorumludur.

4- Sanmıyorum ama diyelim ki Silvan benzeri saldırılar Öcalan'dan habersiz, ona rağmen ve üstelik onun otoritesini zayıflatmak için yapılıyor, eğer birileri Öcalan'ı gerçekten çözüm için bir "sigorta" olarak görüyorlarsa, bu eylemlerin ona rağmen yapıldığının altını çizmeleri hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü o zaman kamuoyu, "madem PKK Öcalan'a rağmen hareket edebiliyor, o zaman onunla niye görüşülüyor ki!" diye haklı bir şekilde soracaktır.