BIST 10.252
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.474,53
HABER /  POLİTİKA

Özerklik ilanı BDP'yi de ikiye böldü

DTK'nın ilan ettiği Demokratik Özerklik BDP içinde de tartışma konusu oldu.

Abone ol

Silvan'da 13 askerin şehit olduğu saldırının yapıldığı gün DTK tarafından ilan edilen özerklik BDP içinde tartışma konusu oldu.

Özerklik bildirgesine muhalefet şerhi koyan Altan Tan "Tek taraflı olarak özerklik ilan edilmesinin zamanlama ve yöntemine karşı çıktım" dedi. BDP Siirt eski Milletvekili Osman Özçelik ise ilan edilenin özerklik değil özerklik talebi olduğunu belirterek, "Anayasa değişikliği olmadan özerklik olmaz" dedi.

Özerklik ilanı blok adayları ve BDP içinde farklı sesleri de beraberinde getirdi. Bildirgeye muhalefet şerhi koyan Tan, şunları söyledi:
"Tek taraflı olarak özerklik ilan edilmesinin zamanlama ve yöntemine karşı çıktım. Hükümet, Başbakan Kürt halkını tanımıyor doğru. Anadilde eğitimin Türkiye'yi böleceğini düşünüyor. Arkadaşlarımız bu düşünce nedeniyle özerklik ilan edilmesini istedi. Ancak Meclis'te gidip bunları konuşmadık, daha yeni anayasa yapılacak, onun için önerilerimizi götürmedik. Bunları yapmadan tek taraflı özerklik ilan etmeye karşı çıktım, aceleci buldum."

ÖZERKLİK İLANI DEĞİL TALEBİ DİLE GETİRİLDİ

BDP Siirt eski Milletvekili Osman Özçelik ise özerklik değil "özerklik talebinin" ilanı olduğunu söyledi. Özçelik, şunları söyledi: "Özerklik ilanı olmaz. Özerklik ilanı devletin anayasal sistemde yerel yönetimleri güçlendirecek özerk bölgelerin, özerk yönetim biçimlerini güçlendirecek bir mutabakatla kabul olunur. Tek taraflı özerklik ilan edilmez, ama bağımsızlık ilan edilir, eğer gücün varsa tabii. Özerklikle ilgili demokratik ortamda konuşulur, anlaşılır, anayasa değiştirilir. Birlikte ilan edilir."

ÖZERKLİK İÇİN AVRUPA İNCELEMESİ

Bu arada DTK ve BDP, özerk bölgelerdeki modelleri incelemek için bir heyeti Avrupa'ya göndermeyi tartışıyor. Konuyu anlatmak için DTK tarafından da 8 ayrı komisyon oluşturuldu. DTK hem bölgede hem de Türkiye genelinde "Demokratik özerkliğe" ilişkin seminer ve toplantılar yapmayı planlıyor.

Bu toplantılarda, "Özerkliğin ayrılık değil yerel yönetimleri güçlendirme, halkın refah düzeyini arttırma, bu kapsamda merkezi hükümete gerek kalmadan yerel yönetimlerin bölgede söz sahibi olduğu" tezini işleyecekler.