BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.467,15
HABER /  GÜNCEL

Fukuşima'dan et nakliyatı yasaklanabilir

Fukuşima bölgesinde büyükbaş hayvanların radyoaktif sezyuma maruz kaldığının fark edilmesinden sonra, hükümet bölgeden et nakliyatının yasaklanabileceğini açıkladı.

Abone ol

Radyasyona maruz kalmış etlere ilişkin kaygılar artarken, Japonya hükümeti Fukuşima'dan yapılacak büyükbaş hayvan nakliyatını durdurabileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde 136 ineğin radyoaktif sezyumdan etkilendiği anlaşılmıştı.

Nükleer temizlik girişiminden sorumlu kabine üyesi Goshi Hosono, "Besin maddelerinin güvenliğini sağlamamız lazım" dedi ve ekledi: "Bu durumun en olası sonucu sığır eti nakliyatının yasaklanması."

Sağlık bakanı yardımcısı Kohei Otsuka ise, Fukuşima çevresindeki bölgelerden gelen sığır etinin de etkilenmiş olabileceğini söyledi.

Çok sayıda ineğin radyoaktif sezyum içeren saman yemiş olabileceği fark edildi.

Samanların deprem ve tsunami sonrası radyoaktif sızınıtı yaşanan Fukuşima çevresindeki pirinç tarlalarından toplandığı açıklandı.

Radyoaktif sezyumdan etkilenen etlerin çeşitli dağıtım firmaları tarafından satın alındığı ve bir kısmının tüketicilere ulaşmış olabileceği de eklendi.

Aeon isimli süpermarketler zinciri, Tokyo'daki dükkanlarında yüzlerce kilo et satıldığını, tüm bölgelerden gelen etlerin kontrol edileceğini söyledi.

Hükümet de sorunun Fukuşima'dan daha geniş bir bölgeyi etkiliyor olabileceğini kabul etti.

Ancak çiftlik bakanlığından yetkililer etin birkaç kere tüketilmesinin sağlık riski teşkil etmeyeceğini söyledi.