BIST 10.093
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.399,11
HABER /  GÜNCEL

İtalya'nın borçlanma faizinde rekor artış

Cuma günü piyaslara 10 milyar euro borçlanan İtalyan hazinesinin altı ay ve iki yıl vadeli bono ihalelerinde ortalama faiz oranları rekor seviyeye tırmandı.

Abone ol

Bugün düzenlediği ihalelerde piyasalara 10 milyar euro borçalanan İtalya'nın ödeyeceği faiz yeni bir rekor kırdı.

İtalya'nın 6 ay vadeli bono ihalesinde ortalama faiz oranı yüzde 6,504'e yükseldi.

26 Ekim'de yapılan bundan önceki son benzer ihalede bu faiz yüzde 3,535 düzeyindeydi.

Roma hükümetinin 2 yıl vadeli tahvillerinin ortalama faiz oranı da bir önceki ihalede yüzde 4,628 iken, şimdi yüzde 7,814'e çıkmış bulunuyor.

İtalya'nın rekor kıran borçlanma maliyeti, teknokrat lider Mario Monti başbakanlığında yeni bir hükümet kurulmuş olmasına karşın, piyasalarda İtalya'nın ekonomik geleceğine ilişkin tedirginliğin sürdüğüne işaret ediyor.

Kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 120'lere ulaşan İtalya'nın, bu düzeyde faiz oranlarıyla borçlanmayı sürdüremeyeceği belirtiliyor.

Almanya da dün piyasaya sürdüğü 6 milyar euroluk on yıl vadeli tahvillerin yalnızca 3,6 milyar euroluk kısmını satabilmiş ve bu düşük oran Almanya'da euro'ya geçilmesinden bu yana gerçekleşen en başarısız devlet tahvili satışı anlamına gelmişti.

BBC'nin ekonomi editörü Stephanie Flanders, bu gelişmenin Almanya'nın da krizden muaf olmadığını gösterdiğini ve euro'nun geleceğine dair yaygınlaşan güvensizliğin yansıması olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor.