BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.443,52
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da kemer sıkma önlemleri açıklanıyor

Berlusconi döneminin sona ermesi ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen iktisatçı Mario Monti ülkeyi borç krizinden çıkarmayı hedefleyen önlemlerini güvenoylamasından önce senatoya sunacak.

Abone ol

İtalya'da Silvio Berlusconi'nin istifası ardından başbakanlığa atanan Mario Monti bugün ülkeyi borç krizinden çıkarmaya yönelik bir kemer sıkma programı açıklayacak.

Monti, önlemleri güvenoylamasından önce Senato'ya sunacak.

Teknokratlardan oluşan kabinesini dün açıklayan Monti, kemer sıkma önlemlerinin içeriği konusunda şimdiye kadar ayrıntıya girmedi ancak programın Avrupa Birliği'nin taleplerini içereceği belirtiliyor.

Yeni hükümetten 1,9 trilyon euroya ulaşan kamu borçlarını azaltması ve ekonomiyi canlandıracak adımlar atması bekleniyor. Monti, yeni hükümetin güveni tesis edebileceği konusunda umutlu olduğunu söylüyor.

İtalya'nın borçlanma maliyeti dün Avrupa Merkez Bankası'nın İtalyan tahvilleri satın almasıyla kritik eşik kabul edilen yüzde 7'nin altına inmişti. Bu faiz seviyesinde Yunanistan, Portekiz ve İrlanda IMF'den kredi almak zorunda kalmıştı.

Dün resmen yemin ederek görevine başlayan ve eski bir Avrupa Komisyonu üyesi olan ekonomist Mario Monti, kalkınma, altyapı ve ulaştırmadan sorumlu "süper bakanlığa" bir bankacıyı atamıştı.

Monti başbakanlığın yanı sıra ekonomi yönetimini de üstlenecek. Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu grubun başkanı Jean-Claude Junker, Monti'nin bu kararını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Hiçbir siyasetçinin yer almadığı hükümetin bugün Senato'da yarın da Temsilciler Meclisi'ndeki oylamalarda güvenoyu almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Mario Monti, şimdiki parlamentonun görev süresinin sona ereceği 2013 yılına dek iktidarda kalmayı amaçlıyor.