BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da hükümet güvenoyu aldı

İtalya hükümeti, eski başbakan Berlusconi'nin son anda tavır değiştirmesi sayesinde güvenoyu almayı başardı. İstikrardan yana olan parti üyelerini ikna edemeyen Berlusconi'nin hükümeti düşürmeyi başaramayacağını anlayınca geri adım attığı belirtiliyor.

Abone ol

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Silvio Berlusconi'nin son anda tavır değiştirmesi sayesinde güvenoyu almayı başardı.

Vergi kaçırma suçundan dört yıllık hapis cezası alan Berlusconi'nin Senato üyeliğinden atılması için Cuma günü oylama yapılacaktı.

Bu duruma kızan Berlusconi, lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi'ne mensup beş bakanın istifasını ve hükümetin düşürülmesini istemişti.

İstikrardan yana olan bazı parti üyelerini ikna edemeyen Berlusconi'nin hükümeti düşürmeyi başaramayacağını anlayınca geri adım attığı belirtiliyor.

Böylece, İtalya'da iktidardaki koalisyon hükümeti görevine devam edebilecek.

İç çekişmeler

BBC'nin Roma muhabiri Alan Johnston, Berlusconi'nin son anda geri adım atmasının kendisi için utanç verici olduğunu söylüyor.

Muhabirimiz, üç dönem başbakanlık yapmış olan Berlusconi'nin bu son gelişmelerin ardından İtalyan siyasetine yön verme gücü azalmış, zayıf düşmüş bir figür olarak görüleceğini belirtiyor.

Berlusconi, Senato'daki konuşmasında, İtalya'nın yapısal ve kurumsal reformlar yapacak bir hükümete ihtiyaç duyduğunu ve parti olarak güvenoyu vereceklerini söylemişti.

Başbakan Letta ise hükümetinin performansını savunmuş ve güvenoyu alamamaları durumunda "İtalya'nın risk altına gireceğini" ifade etmişti.

Berlusconi krizi

İtalya'da siyasi kriz, eski başbakan Berlusconi'nin geçen hafta partisine mensup bakanları istifaya çağırmasıyla başlamıştı.

Güven oylaması öncesinde senatörlere hitap eden Letta, "İtalyanlar, bize değişim isteğiyle sesleniyor. İtalya, ölümcül bir riske doğru gidiyor. Bu riski aşmak, vereceğimiz 'evet' ya da 'hayır' oyuna bağlı olacak demişti.

Letta, "İtalya ve İtalyanlar için, hedeflerimizi gerçekleştirmek için bize güvenoyu verin" diyerek, Senato genel kurulundan hükümetine güvenoyu istemişti.

Temmuz sonunda vergi kaçırmadan aldığı mahkumiyetin Yargıtay tarafından onaylanmasından sonra, Senato programında bu hafta senatörlükten azledilme oylamasının yapılması beklenen Silvio Berlusconi, siyasi manevra yaparak yol açtığı krizde, hükümete güvenoyu verilmemesi konusunda ısrarlıydı.

Ancak Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nden 25 kadar senatörün hükümete güvenoyu vereceği, böylelikle parlamentoda hükümet için yeni bir çoğunluğun olduğu söylenmeye başlanmıştı.

İtalya'da, 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu'nda hükümet için gereken çoğunluk 161.