BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İtalya İsa figürü için anlayış istedi

İtalya bu aralar İsa figürlerini tartışıyor. Nedeni ise AİHM'in figürlerin okullarda yer almasını ayrımcılık olarak görmesi;

Abone ol

Okullar, hastaneler, duruşma salonları dahil resmi dairelerde çarmıha gerilmiş İsa figürlerine yer veren ülkelerden biri olan İtalya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu uygulamayı anlayışla karşılamasını bekliyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, okullarda sınıfların duvarında haç bulundurulmasını din özgürlüğünün ihlali olarak değerlendiren AİHM kararına İtalya'nın yaptığı itirazın karara bağlanması arifesinde, Vatikan Radyosu'na verdiği demeçte, "AİHM'nin çarmıhı bölücü değil, birleştirici bir simge olarak algılamasını umuyorum" dedi.

Frattini, "İtalya olarak, AİHM nezdinde verdiğimiz hukuk mücadelesini kazanacağımız konusunda iyimserim. Bu inanç özgürlüğüyle ilgili bir mücadeledir. Strasbourg'daki yargıçlar, haçın bölücü bir simge olarak değerlendirilemeyeceğini, tam tersine birleştirici bir simge olduğunu söyleme cesaretini göstermelidirler. İnananların ve inanmayanların haklarının nasıl korunacağı devletlerin kendi uygulamalarına bırakılmalıdır" diye konuştu.

Bakan Frattini, haçın Hristiyanlık dışındaki inançlara mensup kimseler ya da inanmayanlar için bir sorun teşkil etmeyeceğini savunarak, "AİHM, inanmayan kişinin, bir dinsel simgenin asılması nedeniyle incinmeme hakkına sahip olabileceğini belirtebilir. Her devletin kendine göre bir düzenleme yapmasına izin verebilir. Dolayısıyla, sınıflardaki çarmıha gerilmiş İsa figürlerini mutlaka yasaklama yolunu seçmeyebilir" dedi.

Dışişleri Bakanı Frattini, hükümet olarak AİHM'ye yaptıkları itirazın, Ermenistan, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Litvanya, Malta, Monako, Romanya, Rusya ve San Marino tarafından da desteklendiğini hatırlatarak, "AİHM tarihinde bir ülkenin yaptığı temyiz başvurusunun ilk kez başka ülkeler tarafından da desteklendiğine tanık oluyoruz. Bu da AİHM'den çıkacak karara ilişkin iyimserliğimizi artırıyor" diye konuştu.

İtalya'nın komünist kökenli cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da, 24 Haziran'da yaptığı değerlendirmede, "Dinsel simgeler konusunda her devlet kendi kararını verebilmeli" görüşünü savunmuştu.

İtalya'da 2002'de Finlandiya kökenli İtalyan vatandaşı Soile Lautsi'nin çocuklarına laik eğitim için devlet okulundaki çarmıha gerilmiş İsa figürünün kaldırılması talebiyle başlattığı dava süreci, olayın AİHM'ye taşınmasıyla sonuçlanmıştı.

AİHM 2009'un kasım ayında, okullarda haç bulundurma uygulamasının "ebeveynlerin çocuklarını kendi inançları doğrultusunda yetiştirme" ve "öğrencilerin din özgürlüğü" haklarını ihlal niteliği taşıdığı gerekçesiyle, Lautsi'nin talebini haklı bulmuş ve İtalya'yı tazminata mahkum etmişti. İtalya'nın bu karara yaptığı itirazın ise, önümüzdeki günlerde AİHM tarafından karara bağlanması bekleniyor.