BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Meclis bu kez belediyeleri konuştu

TBMM'de belediyeler tartışıldı, muhalefet ödenek yetersizliğinden şikayet etti. İşte Meclis'i geren o tartışma;

Abone ol

AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, ''Bazı belediyeler kaldırım yapmayı, İşçi Bulma Kurumu gibi çalışmayı bıraksın, çevre projelerine önem versin'' dedi.

MHP, Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle belediyelerin altyapı, katı atık ve atık su yönetimindeki sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kuruluna getirdi.

MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, öneri lehinde yaptığı konuşmada, belediyelerin hepsinin, kendine özgü sorunlarının bulunduğunu, Çevre Kanununa göre belediyelerin 2012 yılına kadar altyapı, atık su ve katı atık tesislerini yapması gerektiğini anımsattı. Belediyelerin, yaptırımı olmadığı için Çevre Kanunu'nu yeterince ciddiye almadığını savunan Nalcı, ''Belediyeler konserler, sünnet şölenleri, futbol karşılaşmaları düzenliyor; kaldırım yapıyor Ama belediyelerin yüzde 85'i, ilk yapılması gereken altyapıyla, çevreyle ilgili işlerde ne yapacaklarını bilmiyor ya da yapmak istemiyor'' dedi.

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, belediyelerin yüzde 67'sinde içmesuyu tesisinin yetersiz olduğunu, yüzde 80-85'inde kanalizasyon, yüzde 90-95'inde katı atık depolama sorunlarının bulunduğunu söyledi. En büyük yetersizliğin kaynak olduğunu anlatan Yaman, teknik personel ve ekipman eksikliğinin de bulunduğunu dile getirdi.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ''Adalet duygunuz, neden belediyelere karşı kabarmıyor? Maaş ödemeyen belediyeler var, orada çalışanların günahı ne? İçişleri Bakanlığı, belediyelere nasıl yardım ediyor?'' sorularını yöneltti.

Öneri aleyhinde söz alan AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, belediyelerin yüzde 88'inde kanalizasyon sisteminin bulunduğunu, atık suların yüzde 68'inin arıtıldığını, 2003'te ise bu miktarın yüzde 32 olduğunu kaydetti. Öztürk, ''Bazı belediyeler kaldırım yapmayı, İşçi Bulma Kurumu gibi çalışmayı bıraksın, çevre projelerine önem versin. Bazı belediyeler, proje hazırlamaktan dahi imtina ediyorlar'' dedi.

Mustafa Öztürk, Güneydoğu'daki belediyelere, ''İçme suyu şebekesinin yüzde 60-80'inde kaçak, kayıp var. Bununla belediyelerin, vatandaşlara temiz su ulaştırması mümkün değil. Rica ediyorum, başka işleri bırakın, temiz, sağlıklı su verin'' diye seslendi.

Konuşmaların ardından MHP Grup önerisi kabul edilmedi.



-EMEKLİLERİN SORUNLARI-



Daha sonra CHP'nin, emeklilerin sorunları hakkındaki araştırma komisyonu kurulması görüşmelerinin bugün yapılmasına dair grup önerisi ele alındı.

CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, emeklilerin, Hükümetten intibak yasasının çıkarılmasını, emekliler arasındaki maaş farklarının giderilmesini beklediğini söyledi. Avrupa'daki emeklilerin, maaşlarıyla dünya turuna çıktığını, Türkiye'deki emeklilerin ise evden dışarı çıkamadığını ifade eden Barış, emeklilere ''Sizler AKP'yi sandıkta malulen emekli edeceksiniz'' diye seslendi.

AK Parti Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz, ev ve araba anahtarı, her mahallede bir milyarder vaat eden, mazotu 1 liraya indireceğini söyleyenler olduğunu, ancak bunların yerinde yeller estiğini kaydetti. Emeklilerin durumlarını iyileştirmede ''devrim niteliğinde düzenlemeler'' yaptıklarını anlatan Yılmaz, ''Herkes, bol keseden atıyor. Bekara karı boşamak kolay'' dedi. Yılmaz, 2002'de 252 lira düzeyindeki SSK emekli maaşının bugün 683 lira olduğunu, BAĞ-KUR esnaf emeklilerinin 2002'de 142 lira alırken şimdi 555 lira aldığını ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, ''Emeklilere 'çok verdik' diyemiyoruz, bu kadar verebildik diyoruz. Daha çoğunu yine biz veririz. Emekliler, siz bize yine güvenmeye devam edin'' diye konuştu.

CHP'nin grup önerisi de kabul edilmedi.

Genel Kurulda, daha sonra Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine geçildi.