BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  DÜNYA

Belçika'dan Türkiye'ye övgü

Belçika'nın önde gelen ekonomi gazetesi De Tijd, büyüme rakamları ile göz dolduran ülkemize övgüler yağdırdı.

Abone ol

Belçika'nın önde gelen ekonomi gazetesi De Tijd, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,7 büyüyerek, G20 ülkeleri arasında yüzde 11,9 büyüyen Çin'in ardından ikinci sıraya yerleşen Türkiye'ye övgü yağdırdı.

Flamanca yayımlanan gazetenin ilk sayfadan görerek, geniş yer ayırdığı haberde Türkiye, BRİC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'le aynı sınıfta değerlendirilerek "Türkiye, arka bahçemizdeki BRİC ülkesi" başlığı kullanıldı.

Haberde, "Uluslararası arenada iddiasını tarihinde hiç olmadığı kadar artıran" Türkiye'nin siyasi gücünün farkına varmasında diğer faktörler kadar son yıllardaki güçlü ekonomik performansın da belirleyici olduğu vurgulanarak, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) tahminlerine göre 2011-2017 döneminde yıllık ortalama yüzde 6,7 büyüyecek Türkiye'nin bunu gerçekleştirmesi halinde en hızlı büyüyen OECD ülkesi olacağı dile getirildi.

Gazete haberinde, Türkiye'nin artık Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talebine gerek duymadan ekonomik büyümesini sürdürme yolunda olduğu vurgulandı.

De Tijd'in görüşlerine yer verdiği Yapı Kredi Bankası baş ekonomisti Cevdet Akçay, "Türkiye bir ekonomik krize ilk defa normal bir ülke gibi tepki verdi. Türk Lirası az ya da çok istikrarını korurken Merkez Bankası doğru reaksiyon gösterdi. Geçmişte Türkiye'de ekonomik krizlerle mücadele edilirken işler hep ters giderdi" dedi.

Akçay, Türkiye'nin 2001 ekonomik krizinin "tamamen aynısını" Batılı ekonomilerinin bugün yaşamakta olduğunu ifade etti.

Başekonomist Akçay, sürdürülebilir büyüme için Türkiye'nin işsizlik oranının düşürmeye devam etmesi halkın daha fazla tasarrufa yönelmesi gerektiğini bildirdi.