BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.309,13
HABER /  DÜNYA

İsyancılara kuzeninin kellesini verdi

Suriye'de halkın öfkesinin hedefi haline gelen ülkenin en zengin işadamı Beşar Esad'ın kuzeni Rami Mahluf isyanın kurbanı oldu...

Abone ol

Suriye'de son aylarda yaşanan protesto gösterilerinde öfkenin hedefi haline gelen ülkenin en zengin işadamı Rami Mahluf, tüm ticari faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzeni olan Mahluf'un ticari faaliyetlerini durdurarak, kendisini hayır işlerine vereceği yönündeki açıklaması muhaliflere yönelik bugüne kadar verilen en büyük taviz olarak gösteriliyor.

Mahluf, Şam'da dün akşam düzenlediği basın toplantısında, "Bundan böyle Suriye'nin, Suriye halkının ve devlet başkanının sırtına yük olmayacağım" dedi. Mahluf, başta ülkenin en büyük cep telefonu operatörü Syriatel olmak üzere duty-free mağazaları, akaryakıt dağıtımı, havacılık, turizm, inşaat ve bankacılık gibi birçok alanda faaliyet göstren şirketlerin de sahibi ya da ortağı. 2007 yılından bu yana ABD'nin yaptırım uyguladığı isimlerden biri olan Mahluf, Mayıs ayında alınan kararla Avrupa Birliği'nde de yaptırım kapsamına sokuldu.

Mahluf, Suriye'de düzenlenen protestolarda Esad'da sonra en çok tepki çeken isim olarak gösteriliyor. Adının karıştığı yolsuzluklar nedeniyle birçok gösteride Mahluf'un fotoğrafları yakılıp, aleyhine sloganlar atılıyor.

EN GÜÇLÜ İSİMLERDENDİ

Mahluf, ülkenin en güçlü isimlerinden birisi olarak gösteriliyordu. Çok değil bundan üç ay öncesine kadar Mahluf'u ve uyguladığı ticari politikaları eleştirmek düşünülemezken, bu nedenle hapse atılan ekonomistler ya da uzmanlar da mevcut.

Muhaliflerin hedefi haline gelen Mahluf son dönemde siyasi konularda da görüş bildiriyordu. Suriye basınına göre, son olarak bir televizyon kanalına çıkarak, Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Mahluf, New York Times gazetesine verdiği bir söyleşide de Suriye'de iktidar ailesinin "sonuna kadar" savaşacağını ve Esad'ın devrilmesinin İsrail'in istikrarına da tehdit oluşturacağını söylemişti.

Esad'ın annesi Anissa'nın erkek kardeşi olan Mahluf'un babası Muhammed, Hafız Esad döneminde çok büyük bir servet yaptı. Ailenin kurduğu iş, Beşar Esad iktidara geldikten sonra altın çağını yaşadı.