BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,90
HABER /  POLİTİKA

Bu da BDP'nin helalleşme şartı!

BDP, Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki helalleşme teklifini kabul etti, ancak bir şartları var...

Abone ol

Hakkari'den milletvekili seçilen eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın helalleşme teklifine yanıt verdi:

"Seçimin ardından muhalefet liderleri, gazeteci ile yazarlara açtığı davaları geri çekmesi önemli. 2 bin arkadaşımız tutuklu. Bunların serbest bırakılması için yasal düzenleme yapılırsa helalleşme o zaman olur"

Demirtaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "tokalaşmam" sözlerine de sert tepki gösterdi.

BDP'nin desteğiyle Hakkari'den milletvekili seçilen Selahattin Demirtaş, gazetecilerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

BAŞBAKAN'IN YALANLARI

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasında gündeme getirdiği "helalleşme" önerisine de yanıt verdi:

"Bizimle ilgili Hakkari'de CHP ile ilgili 5 maddelik yazılı anlaşma yaptığımız yalanı kendisinin yalanıdır. Kürtleri Zerdüş ilan edip Apo'yu Peygamber ilan ettiğimiz yalanı kendi yalanıdır. Bizim yurtlara molotof attırdığımız yalanı kendi yalanıdır. Kürtçe ezan yalanı kendi yalanıdır. Şimdi bütün bunları bizle ilgili düzeltiyor mu düzeltmiyor mu? Bu kadar hakaret ve yalan üzerine bir kampanya yürüttü. Şimdi diğer partiler ve köşe yazarları ile ilgili açtığı davaları geri çekmiş. Güzel bir gelişme. Fakat, bizimle ilgili savcıların açtığı 2 bin 500 yıllık hapis davaları var, onlar ne olacak. Onları geri çekme konusunda yasal düzenleme önüne koyuyor mu? Helalleşme olacaksa böyle olur. 2 bin 500 yıl, 3 bin yıl hapis cezaları ile yargılanacağız konuşmalara ilgili Başbakan bizimle ilgili söylediğini bırakmayacak, seçimde istediğini elde ettikten sonra çıkıp hadi helalleşelim diyecek. Böyle bir yaklaşım doğru değil. 2 bin arkadaşımız tutukludur. Bunların serbest kalması için yasa değişikliği teklifimizi kabul edecek mi? Helalleşme olacaksa böyle olur."

'MEŞRUİYETİMİZ BAHÇELİ'NİN TOKASINA BAĞLI DEĞİL"

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin BDP'liler ile bir daha tokalaşmayacağı yönündeki sözlerini de tepki gösteren Demirtaş, partilerinin meşruiyetinin MHP ile ilişkileriyle ölçülmesine tepki gösterdi:

"Ahmet Türk ve Bahçeli'nin 23. dönem başındaki tokalaşması bir defa insani bir ilişkiydi, siyasi bir ilişki değildi. Onun siyasi bir ilişkiymiş gibi yorumlanmasını doğru bulmayız. Bundan daha vahimi bizim müşruiyetimiz sayın Bahçeli'nin tokasına bağlı değildir. Sayın Bahçeli bizimle tokalaşınca efendim meşru oluyoruz, tokalaşmayınca gayri meşru oluyoruz, biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Meşruiyetimiz kendi ellerinde değildir. Biz kendi ilkelerimiz, taleplerimiz, yaklaşımlarımız doğrultusunda herkesle görüşürüz, konuşuruz, ilkelerimize saygı duyulursa biz herkesle aynı masa etrafında oturup tartışırız. Parlamento çatısı altında. Bunun dışındaki tokalaşıp, tokalaşmamak yaklaşımları ucuz yaklaşımlardır. Biz böyle bir ucuz yaklaşım içerisine girmeyiz"

'ÇATI PARTİSİ KURMAYA YAKINIZ'

Diyarbakır'da yarın düzenleyecekleri toplantıda seçilen bağımsız milletvekilerinin bir araya geleceğini belirten Demirtaş, çatı partisi çalışmalarında da ilerleme katettiklerini belirterek yeni oluşum sürecini anlattı:

"BDP parti olarak varlığını sürdürecek. Şu andaki faaliyetini, örgütlenmesini ve grup çalışmasını sürdürecek. Ama, Parlamento dışında da bir çatı partisi olarak bir çok partinin, hareketin, grubun içerisinde yer alacağı bir çatı partisi örgütlenmesi yıllardır zaten arayışını sürdürdüğümüz bir çalışmaydı. Bu dönem gerçekleştirebileceğimizi sanıyorum. Eğer güçlü bir çatı partisi oluşursa önümüzdeki seçimlere artık o çatı partisi girecektir. Hepimizin içinde olduğu o çatı partisi seçime gireceğiz."

EYLEMSİZLİK UZATILMALI

Demirtaş, PKK tarafından ilan edilen eylemsizliğin uzatılıp uzatılmamasıyla ilgili soruları da cevapladı. Çatışmasızlık ortamının sürmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Demirtaş, bu konudaki muhatabın da PKK, Öcalan ve Hükümet üçgeni olduğunu söyledi. Demirtaş, çatışmasızlık ortamının sürmesi için askeri operasyonların da durması gerektiğini dile getirdi.