BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

İşte yerli malı elektrikli tomofil!

Denizlili iki girişimci, 1925 model Cadillac marka otomobilin ''Tomofil'' adını verdikleri elektrikle çalışan benzerini üretti.

Abone ol

Ahşap mobilya dekorasyon ustası ve teknik ressam Yalçın Taşbaş ile elektrikçi Tahir Öztürk, yerli üretim otomobili basın mensuplarına tanıttı.

Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce alışveriş merkezlerine çocukların binebilecekleri küçük akülü tren ve 28 kişilik elektrikli otobüs yaptıklarını söyledi.
Elektrikli araç yapımını 1925 model Cadillac'ı esas alarak, ''Tomofil'' adını verdikleri, motoru hariç tümüyle yerli malzemelerden el yapımıyla otomobil ürettiklerini dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

''El emeğiyle yaptığımız araç herhangi bir aracın üstüne giydirme değil. Bir ayda ancak bunu yetiştirebildik. Tomofil, dört kişilik. Bir arabada gereken bütün donanımlar standart olarak bulunuyor. Maksimum saatte 70 kilometre hıza kadar çıktık. Menzilimiz, mevcut aküyle 70 ile 100 kilometre arasında ve yolun durumuna göre değişiyor. Piyasada bulabildiğimiz kurşun akülerden kullandık. Devletten destek almamız halinde seri üretime geçebiliriz.''

100 KİLOMETREDE 4 TL'LİK ELEKTRİK YAKIYOR

Öztürk, ''Tomofil''in 100 kilometrede 4 liralık elektrik harcadığını, aracın bir özelliğinin de rampa aşağı giderken frene basıldığında akülerini şarj edebilmesi olduğunu söyledi.
Yalçın Taşbaş da ''Tomofil''i 20 bin liraya mal ettiklerini kaydetti.

Bu arada, ''Tomofil''in İstanbul'da yarın başlayacak Elektrik Çevrimi, İletimi ve Dağıtımı Fuarı'nda (ELEX) sergileneceği bildirildi.