BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.423,14
HABER /  GÜNCEL

'Garip' ozan son yolculuğunu uğurlandı!

Tedavi gördüğü hastanede dün vefat eden Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş son yolculuğuna uğurlandı.

Abone ol

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden Türk halk müziğinin ünlü ismi, halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesi,uçakla Ankara'ya, oradan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik ettiği konvoyla memleketi Kırşehir'e getirildi. Sanatçının naaşının getirildiği Ahi Evran Cami'sinde onbinlerce kişi üstadı uğurladı. Ertaş'ın naaşı Bağbaşı Mezarlığı'nda babası Muharrem Ertaş'ın mezarının 'ayak ucuna' gömüldü.

GÜNAY, MEZAR YERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Neşet Ertaş'ın cenazesinin defnedileceği Bağbaşı Mezarlığı'nda belediye ekiplerince dün açılan mezar yerinde incelemelerde bulundu.

Ertaş'ın babasının ayaklarının ucuna gömülmesi ile ilgili vasiyeti olduğunu vurgulayan Günay, açılan mezar yerinin uzak olduğunu söyledi.

Bakan Günay, görevlilere talimat vererek yeni bir mezar yeri açılmasını istedi. Bunun üzerine belediye ekiplerince Ertaş'ın vasiyetine uygun olarak mezar yeri, babasının mezarına daha yakın bir yerde açıldı.

TAZİYE ÇADIRINA AKIN

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın baba evinin yanında kurulan taziye çadırı vatandaşların akınına uğradı.

Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan Neşet Ertaş'ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN VE SİYASİLER TÖRENDE

Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, DSP Genel Başkanı Masum Türker'in yanı sıra Orhan Gencebay, Arif Sağ, Edip Akbayram, Bediha Akartürk, Kubat, Hasan Saltuk, Suavi, Hüsnü Şenlendirici gibi sanat dünyasınn ünlü isimleri Ahi Evran Camii'sinin avlusunda Neşet Ertaş'a son görevlerini gerçekleştirmek üzere yerlerini aldılar.

Başbakan Erdoğan, 'Oba' helikopteriyle saat 15.20'de Kırşehir'e geldi. Yüksek evlerin çatılarında ve yollarda yoğun güvenlik önlemleri alındı. 

Kemal Kılıçdaroğlu üstad Neşet Ertaş'ı '21. yüzyılın Karacaoğlan'ıydı' sözleriyle anlattı. 

ERDOĞAN NAAŞIN BAŞINDA KONUŞTU

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

'Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra hepiniz bize döndürüleceksiniz.' Şuanda huzurunuzda çok değerli dostumuz ağabeyimiz, kardeşimiz,ozanımız, türküde gerçekten öncü isim Neşet Ertaş musalla taşında. Artık sözü yok. Sadece şu musallada biz nasihatı var. '

Bende sizler gibi yaşadım. Sazımla, sözümle herşeyimi ortaya koydum. Şimdi ben de o emanet olan nefsimi sahibine teslim ettim ona dönüyorum.'

Bu birlik beraberlik dünyasında üstad mahlaz olarak hep garip ifadesini kullanmıştır. Çünkü o bu yalan dünyaya da garip olarak bakıyordu. Garip geldik garip gideceğiz. Gidilecek yer malum. 2 metreküp bir kabir. Biz topraktan geldik toprağa dönüyoruz.

Çeşitli toplantılar vesilesi ile üstadla bir arada olduk. Onun duyguları Anadolu'nun sesi oluşu bize de farklılıklar sunuyordu ve ben artık bu sazın susmasından öte inşallah devamını da yetiştirdiklerinden bekliyorum.

Bunlara ihtiyacımız var. Birliğe, beraberlik çağrısına ihtiyacımız var. Rabbim inşallah cenneti ile şereflendirir. Milletimizin başı sağolsun diyorum.

Yolun açık olsun üstad Allah'a emanet ol!

NEŞET ERTAŞ MEZARA GÖTÜRÜLDÜ

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından, CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte tabutu omuzlayıp, bir süre taşıdı. Bağbaşı Mezarlığı'ndaki define ise Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ailesi, yakınları ve sevenleri katıldı. Başbakan Erdoğan, CHP Lideri ve diğer siyasiler mezarlığa gitti.

BABASININ AYAK UCUNA GÖMÜLDÜ

Bağbaşı Mezarlığı’na götürülen sanatçının naaşı, vasiyeti üzerine, ‘büyük ustam’ dediği babasının mezarının ayak ucunda açılan mezara defnedildi.

DOSTLARI ÜSTADI BÖYLE ANDI


BEDİA AKARTÜRK

Büyük bir çınarı kaybettik. Onun türküleri ile çok ekmek yedik. Nur içinde yatsın. Askerliğinden beri benim arkadaşım. O İzmir'de orduevinde askerdi. Orada tanıştık. O zamandan beri dostluğumuz devam ediyor.  

İyi ki ziyarete gitmişim. Bir daha görmek nasip olmadı. Çok duyguluydu o gün. Sanki kalbine doğmuş, 'yolun sonu görünüyor Bediacım' dedi bana. Ben üzülmesin diye şakaya vurdum. 'Beraber konser vereceğiz hadi toparlan, bir sürü senin aşığın var bekliyor' diye biraz şaka yaptım üzüntüsünü, kederini alalım diye. Ona her şey malum olmuştu. Büyük kayıp. Büyük bir çınar gitti. Bütün halkımızın başı sağ olsun. Halkın sanatçısı, halkın göz bebeğiydi.

ARİF SAĞ

Sanatçı Arif Sağ, çok sevdiği sanatçı bir arkadaşını kaybettiğini ifade ederek, ''Neşet bence ölmedi. Ölümsüzlüğe erdi diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Bütün halka ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum'' dedi.

KUBAT

Sanatçı Kubat, Neşet Ertaş'ın değer verdiği ve ilham aldığı ozanlardan birisi olduğunu belirterek, ''Aşık Mahsuni Şerifimiz vardı. Onu yitirdik. Şimdide Neşet Ertaş için son görevimizi yapmaya geldik. Tüm dünyanın başı sağ olsun. Çünkü sazı ile sözü ile bestesi ile dünyaya mal olmuş bir ozandı. Her türküde 'garip garip' diye söz ederdi. Şimdi hakikaten bizi garip bıraktı. Son görevimizi yapmaya geldik'' şeklinde konuştu.

Kubat, Neşet Ertaş'ın her zaman garibin yanında olduğunu, garibin yanında olanın da neşeli olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

EDİP AKBAYRAM

Sanatçı Edip Akbayram ise Neşet Ertaş'ın uzun yılardır Türkiye'nin dostu olduğunu, türküleri sevdiren, bozlakları aşılayan büyük bir sanatçı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

''Ülkemizin başı sağ olsun. Böyle bir değeri kaybettiğimiz için. Bizde yeri doldurulamaz o büyük insana son görevimizi yapmak için sanatçı dostları olarak buradayız. Kendisini sevgiyle ebedi istirahatgahına yollayacağız. Çok parçasını yaptım. En çok sevdiğim parçası 'Gönül Dağı' parçasını da yapmıştım. Ama şimdi 'Gönül Dağı'na yağmur ve boran düştü. Hepimiz üzüntülüyüz. Yeri doldurulamayacak büyük bir ozandı. Pir Sultanlardan Karacaoğlanlara, Dadaloğlundan Aşık Veysellere daha sonra yeri doldurulamayacak olan Aşık Mahsunu Şerif'i ve en son kalıntısı olan Neşet Usta'yı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun.''

SÜMER EZGÜ

Sanatçı Sümer Ezgü Neşet Ertaş'ın Horasan göçeri bir boyun torunlarının torunları olduğunu ve çok değerli bir müzik insanı olduğunu ifade ederek, tüm müzik severlerin Neşet Ertaş'ın türkülerini dinlediğini belirtti.

Ezgü, ''O bu toprakların avazıydı. Çok değerli eserler bıraktı. Keşke ölümüne gösterilen bu ilgi yaşamında da gösterilseydi. Ama haklın gönlünde en tepelerde olduğunu düşünüyorum. Allah rahmet eylesin'' diye konuştu.

ORHAN GENCEBAY

Orhan Gencebay ise ''Çok üzgünüz. Neşetimizi kaybettik. Yol arkadaşımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Halkımızın başı sağolsun'' dedi.

SUAVİ

Neşet Ertaş benim için özel bir evlattır. Evlatla baba arasında küslüğe neden olan bir evlilik yaptı ama et tırnaktan ayrılmadı. Bağlama kadar boyu olan biri ama bozlak kolay iş değil. Cehaletten gel açlıktan gel ve dehaya dönüş.

ERTUĞRUL GÜNAY

Bu bizi yurttaş olmanın temelinde buluşturdu. Bu insanlar bizi ortak duygularda buluşturuyorlar. Neşet Ertaş halk türkülerinde yaratıcı üretici biriydi. Sazı devleştirdi.

FATİH KISAPARMAK

Neşet Ertaş'ı tanımadan ben onun türkülerini tanıdım. O gönül dostuyla tanışma şansına erişenlerdenim. Ama bugün sözün bittiği yerdeyiz. Onun hakkında çok şey söylenebilir. Onun hakkında çok kitap yazılacak, araştıma yapılacak...

O gönül dünyamızı geliştiren bir adamdı. Bu alemin insanı olmayı seçmedi. Gönül insanı olmayı seçti. Onu uğurlamaya giden binler okyanusta damladır. Daha orda olmak isteyen milyonlar var.

Bir televizyon kanalı kendisi ile ilgili belgesel hazırlamıştı. O belgesel için üstad Türkiye'ye geldi. Çok zorlu bir çekimdi sonra bitti dendi. Kendisi Almanya'ya döndü. Sonra Türkiye'ye tekrar geldiğinde sordum ona belgesel ne oldu.

O da bana "bilmiyorum sanırım ben ölünce yayınlayacaklar" dedi. Sonra yayınladılar ama aradan baya zaman geçti.