BIST 10.056
DOLAR 32,21
EURO 34,78
ALTIN 2.417,78
HABER /  GÜNCEL

İşte piyasanın tehlikeli fonları

Avrupa Merkez Bankası piyasalara hızla girip çıkan fonlar için yatırımcıyı uyardı. İşte en tehlikeli fonlar!

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dünyanın ekonomik istikrarının karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden birisinin, yüksek kâr için piyasadan piyasaya dolaşan, yüksek kâr gördüğü yere hızla girip çıkan 'hedge' fonlar olduğunu açıkladı. ECB, yayımladığı Finansal İstikrar Raporu'nda hızla büyüyen, çoğunlukla toplu olarak hareket eden ve trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan hedge fonların yol açabileceği zararların belirli bir çaresinin bulunmadığını da dile getirdi.

ECB tarafından yapılan en ciddi açıklamalarından biri olarak yorumlanan hedge fon uyarısı, ECB'nin duyduğu endişenin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Çekirgeye benzetti
ECB Başkan Yardımcısı Lucas Papademos tarafından açıklanan raporda ECB, önemli büyüklükte bir hedge fonun veya birkaç fonun oluşturduğu bir grubun çökmesinin piyasalarda yaratacağı şokun, olası bir kuş gribi salgınının oluşturacağı etkiyle aynı kategoride olduğunu dile getirdi. Uzmanlar ECB'nin hazırladığı raporun hedge fonların giderek artan etkisinden hoşnut olmayan Avrupalı liderlerin de hislerine tercüman olduğunu belirtiyor. Geçen yıl Almanya'da Başbakan Yardımcısı Franz Müntefering'in, hedge fonlar için 'çekirge' benzetmesi yaptığı da hatırlatılıyor.

Merkezi Frankfurt'ta bulunan ECB, Finansal İstikrar Raporu'nda ilk kez hedge fonlar için özel bir bölüm ayırdı. Hedge fonların birbirlerinin stratejisini taklit etme eğiliminin giderek arttığını belirten rapor, fonlar arasında bir 'sürü psikolojisi'nin hüküm sürdüğünü dile getirdi.

Trilyon dolarlık büyüklük
Raporda, hedge fonların benzer pozisyonlar almasının dünyadaki mali istikrar açısından önemli bir risk oluşturduğu belirtilerek, durumun düzeltme olanağı bulunmasa da yakından izlenmesi gerektiği kaydedildi. ECB Başkan Yardımcısı Papademos, fonların stratejilerinin benzerliğinden dolayı olası bir reaksiyonlarının da daha ciddi sonuçlar doğuracağını vurguladı.
2005 yılında da büyümesini sürdüren hedge fonların sayısının, dünya genelinde tek yöneticili olarak 6 bin 900'ü ve fon olarak da 3 bin 600'ü bulduğu belirtiliyor. Tek yöneticili olan fonların 1.35 trilyon dolar ve diğerlerinin ise 0.7 trilyon dolar yönettiği tahmin ediliyor. Avrupa'da ise hedge fonlar 2005 yılında yüzde 25 artış göstererek, 325 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.

'Sihirbaz' Soros en ünlülerinden
'Hedge' fon terimi, zengin yatırımcıların 100 milyarlarca dolara ulaşan paralarını, yüksek kâr amacıyla piyasadan piyasaya dolaştıran yatırım şirketlerini adlandırmak için kullanılıyor. Bu fonlar yüksek kâr gördüğü yerlere hızla girip, kârlar düşünce hızla çıkıyorlar. Pek çok ekonomist, bu fonları küresel ekonomide krize neden olabilen en önemli etmenler arasında gösteriyor.

Hedge fonların en ünlü örneğini 'para sihirbazı' olarak da adlandırılan ünlü yatırımcı George Soros'un şirketleri oluşturuyor.