BIST 10.184
DOLAR 32,21
EURO 34,81
ALTIN 2.425,85
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSSnin en zayıf halkası

ÖSS'nin zayıf halkaları sıralandığında genel liseler liste başı oldu.

Abone ol

Geçen yılki sınavda bin 586 lise arasında, yüzde 50 başarıyı yakalayan tek lise Muş'tan çıktı. Çoğu Doğu ve Güneydoğu'daki 55 okul ise açıköğretim ve ön lisans programları dahil hiçbir üniversiteye öğrenci yerleştiremedi Başarısız liselerin yöneticileri öğrencilerin, öğrenciler de öğretmenlerin kalitesizliğinden ve ilgisizliğinden yakınıyor. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan"a göre ise, başarısızlığın temel nedeni Bakanlığın liseleri başı boş bırakmış olması.

Öğrenci Seçme Sınavı'nda en büyük başarıyı Fen, Anadolu ve Özel Liseler gösterirken genel liselerin çizdiği "başarı" tablosu içler acısı. 2005 yılında ÖSS'ye giren toplam bin 586 genel liseden sadece biri yüzde 50 oranında başarıyı yakalayabildi:

EN BAŞARILI LİSE MUŞ'TA
Muş Yaygın Lisesi. 10 öğrencinin sınava girdiği bu lisede, 5 öğrenci lisans programlarına yerleşti. Muş'u ikinci sırada izleyen okul ise yüzde 46.88 oranıyla Isparta Gürkan Lisesi oldu. Bu lisede sınava giren 32 öğrencinden 6'sı lisans, 4'ü ön lisans, 5'i Açıköğretim Fakülteleri (AÖF) olmak üzere toplam 15'i

bir programa yerleşebildi. Başta Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere 55 okulun bin 829 öğrencisi ise, ne lisans, ne ön lisans ne de AÖF'ye yerleşebildi. İstanbul'da ise, ön lisans ve Açıköğretim Fakülteleri'ne yerleşim de dikkate alınarak yapılan sıralamada, Erenköy Kız Lisesi, 12'nci sırada yer alabildi. 187 öğrencisinden 31'i lisans, 12'si ön lisans, 26'sı da AÖF'ne yerleşebildi. Yine İstanbul'da Tuzla Yunus Emre Lisesi'nin 111 öğrencisinden ise biri AÖF'ye yerleşebildi. Okul yöneticileri sınıf geçmenin kolaylaştırılmasıyla öğrencilerin kalitesinin düştüğünü, velilerin de çok ilgisiz olduğunu söylüyor.

Bir yönetici ise, öğretmenin kalitesine dikkat çekiyor, "Lise öğretmenlerinde en az 5 yıl hizmet şartı aranmalı. Birçok derse stajyer öğretmen giriyor" diyor. Öğrenciler ise, umutsuz. İstinye Lisesi öğrencilerinden Irmak Karahan, genel lisede okuyup, dershane desteği olmadan kazanmanın olanaksızlığına dikkat çekiyor, "Dershaneye gitsek de kolej, Anadolu ya da fen liseleri karşısında şansımız düşük" diyor. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ise, sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığı'na yüklüyor: "Okullar dilediklerini yapıyor. Sınavda sorulmayacak diye bazı dersler okutulmuyor. Not verilip geçiliyor. Otorite boşluğu var. Bakanlık duruma hakim olmalı."

Sabah