BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,80
HABER /  SEÇİM

İşte İhsanoğlu'na seçimi kazandıracak sihirli formül!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun başarı şansını yorumlayan Seyfettin Gürsel "İhsanoğlu’nun potansiyel oy oranı yüzde 47-48" diyerek şaşırttı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin çatı adayı olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Başbakan Erdoğan karşısındaki şansını kritik eden Radikalsi yazarı Seyfettin Gürsel çarpıcı bir kehanette bulundu.

"AKP'NİN BAĞIMSIZ SEÇMENİ ÇATIYA OY VEREBİLİR"

Seçim anketleri ve saha çalışmalarıyla tanınan Gürsel, muhalefetin ortak adayının Erdoğan karşısında kazanabileceğini iddia etti. İhsanoğlu'nu Köşk'e taşıyacak fomülün matematiğini köşesine taşıyan Gürsel "İhsanoğlu’nun Erdoğan’ın otoriter tavrını giderek sorun olarak görmeye başlayan AKP’nin bağımsız seçmenlerinin desteğini alabilecek en iyi adaylardan biri olduğuna kuşku yok." dedi.

İşte Gürsel'e göre çatı adaya köşk yolunu açacak formül:

ÇATI ADAY SEÇİMİ HANGİ FORMÜLLE KAZANIR?

İhsanoğlu seçimi kazanabilir mi? Evet kazanabilir. Biraz seçim aritmetiği yapmak iyi olur. AKP 30 Martta ülke genelinde yüzde 43 oy aldı. İlk adımda bu seçmenlerin tümünün Erdoğan’a oy vereceklerini kabul edelim. Yabancı ülkelerdeki seçmenlerin ağırlıklı tercihleri bu oy oranının bir puan kadar artacağını gösteriyor. Eder yüzde 44.

"İHSANOĞLU İLK TURDA YÜZDE 47-48 ORANINA ULAŞABİLİR"

CHP seçmenin bir bölümü seçimi boykot edecektir. Bugün için tepki geniş görünüyor ama seçime doğru giderek azalacaktır. Her beş CHP seçmeninden biri sandığa gitmezse, ki bu 5 yüzde puan eder, Erdoğan’ın oy oranı otomatik olarak yüzde 46’yı geçer. HDP adayının yüzde 6-7 oyu olduğunu varsayarsak İhsanoğlu’nun potansiyel oy oranı yüzde 47-48 çıkıyor. 

CHP-MHP-BBP-SAADET

İhsanoğlu bu potansiyel orana ulaşabilir mi? Bunun için CHP seçmeninin yüzde 80’ninin, MHP, SP ve BBP’in de firesiz desteği gerekiyor. Bu son üç partinin seçmenlerinden az da olsa bir bölümün sandığı gitmeyeceğini, küçük bir bölümünün de Erdoğan’a oy verebileceğini düşünebiliriz. Ama çok büyük bölümü İhsanoğlu’nu destekleyecektir. Bu da İhsanoğlu seçiminin isabetinin bir başka kanıtıdır. Bu ilk hesap birinci turun başa baş geçecebileceğini gösteriyor. Oysa İhsanoğlu AKP seçmeninden kesinlikle oy alacaktır. Ne kadar oy alır kestirmek şimdilik zor. Bir puan bile alsa bu oy kayması iki aday arasındaki farkın iki puana çıkması anlamına gelir.