BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  SEÇİM

İşte Erdoğan'ın masasındaki son anket!

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Tayyip Erdoğan'a sunulan son anketi yazdı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala Yeni Şafak Abdülkadir Selvi, Başbakan Erdoğan'a sunulan son seçim anketini yazdı. 

"Sadece sonuçlara değil, ayrıntılı analizlerine ulaştım" diyen Abdülkadir Selvi, seçmenin kararlı olduğunu ve oy oranlarında ciddi değişmeler yaşanmadığını vurguladı.

Selvi'nin yazısının en ilginç noktası ise, Tayyip Erdoğan'ın laik kesimden yüksek bir oy alırken, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun muhafazakar kesimden çok az bir oy koparabilmesi...


Abdülkadir Selvi'nin bugünkü yazısı şöyle:

İHSANOĞLU MUHAFAZAKARLARDAN NE KADAR OY ALACAK? 

Örneğin muhafazakar kimliği nedeniyle Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday olarak gösterilmesi, İslamcı ve muhafazakar kesimlerden ne kadar oy getirmiş?

Ya da BDP'nin son seçimde aldığı oy oranının üzerine çıkan Selahattin Demirtaş, ulusalcılığı ile ön plana çıkan hangi bölgeden oy almayı başarmış.

Peki kendisini Atatürkçü ve laik olarak tanımlayan kesimlerden Recep Tayyip Erdoğan'a oy akışı olmuş mu?

Kamuoyu araştırmalarından yıllardır yararlandığım ve şimdiye kadar beni hiçbir zaman yanıltmayan iki şirket var. ANAR ve Pollmark.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SUNULDU 

ANAR tarafından 23-27 Temmuz tarihleri arasında yapılan anket, 2 Ağustos Cumartesi günü Maltepe mitingi öncesinde Başbakan Erdoğan'a sunuldu.

26 ilde 5 bin 265 denek üzerinde gerçekleştirilen ankete göre:

Recep Tayyip Erdoğan 55.7

Ekmeleddin İhsanoğlu 36.4

Selahattin Demirtaş 7.9

TÜM SONUÇLAR ERDOĞAN'I GÖSTERİYOR 

Bu sonuçlar neyi gösteriyor? Tüm sonuçlar Başbakan Erdoğan'ın, ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceğini işaret ediyor. Kamuoyunu aydınlatma adına ANAR, Pollmark ve Konda gibi güvenilir kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerini paylaşmaya çalışıyorum. Dikkatimi çeken bir nokta var. Son zamanlarda oy oranlarında ciddi bir iniş ya da yükseliş yok. Uzun süredir yatay bir seyir izliyor.

Bu seçmenlerin kararlılığına bağlanıyor. Bunu kutuplaşma olarak okumak da mümkün. Seçmen kararını ne zaman verdi, sorusunu da araştırdım.

KAMPANYA GEZİ'YLE BAŞLADI 

Adayların seçim kampanyası 1 ay önce başladı ama asıl seçim kampanyası Gezi ile başladı. Bunu biraz açmak istiyorum. Gezi'yle birlikte, AK Parti seçmenleri ve AK Parti karşıtları şeklinde bir kamplaşma oldu. Seçmen o tarihten bu yana her şeye politik olarak bakıyor.

Gezi'nin etkisini küçümseyenlerin, önemini yeterince kavrayamayanların bu sonuçlar ışığında yeniden bir değerlendirme yapmasında yarar var.

Anketler ayrıca bir başka noktayı daha işaret ediyor. Yaz sıcağına ve tatile rağmen seçimlere katılım oranı yüksek olacak.

Seçmenin bu derece kamplaştığı ve politize olduğu bir ortamda CHP ve MHP, çatı adayı adı altında politize olmayan bir şahsiyetle çıktılar.

İHSANOĞLU, CHP VE MHP'NİN TOPLAM OYUNU ALAMADI 

Siyasi bir anlam ifade etmeyen Ekmeleddin İhsanoğlu bu açıdan yanlış bir tercihti. Öyle ki bırakın bir sinerji meydana getirmeyi iki partinin oylarının toplamına yetişemedi. CHP ve MHP'nin 5 puan gerisinde kaldı.

Ve ilginç bir nokta.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bir ara yüzde 38'e ulaşan oy oranı, son hafta yüzde 36'ya geriledi.

Ekmeleddin Bey'le ilgili birkaç sonucu paylaşmak istiyorum. Ama araya girip Selahattin Demirtaş'a ilişkin sonuçları yansıtacağım.

DEMİRTAŞ'IN OYU ARTTI 

Selahattin Demirtaş'ın oy oranı 7.3'ten 7.9'a kadar çıktı. Bu bir başarı. Ancak oy oranının artmasına rağmen oyların sayısında artış olmayacağı söyleniyor. Selahattin Demirtaş'a, CHP'den beklendiği oranda bir oy gelmiyor ama ulusalcılığı ile bilinen Ege ve Marmara'dan bir miktar oy alıyor. Ey çözüm süreci sen nelere kadirmişsin...

ERDOĞAN HERKESTEN OY ALIYOR 

Bu noktada asıl sürpriz Erdoğan cephesinde yaşanıyor. Yüzde 55'lik oy oranında ilginç kaymalar var.

Erdoğan tüm partilerden oy alan tek aday.

CHP ve BDP seçmeninin yüzde 4'ü bu seçimde Erdoğan'a oy vereceğini söylüyor. MHP'de ise bu oran daha yüksek. Yüzde 17.

Ama daha ilginci var.

Kendisini Atatürkçü ve laik olarak tanımlayanların yüzde 18'i, sosyal demokrat olarak tanımlayanların ise yüzde 22'si Erdoğan'a oy vereceğini söylüyor.

MİLLİYETÇİLER ERDOĞAN DİYOR 

Bu oran kendisini milliyetçi olarak tanımlayanlarda yüzde 41'e çıkıyor.

Muhafazakar kesimde Erdoğan'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise tavan yapıp, yüzde 80'in üzerine çıkıyor. Küçük ama bence önemli bir ayrıntı liderini Çankaya Köşkü'ne gönderecek olan AK Parti seçmeninde en ufak bir fire yok.

Ekmeleddin İhsanoğlu CHP artı MHP oylarının üzerine, kendisini dindar ve muhafazakar olarak tanımlayan kesimlerden de oy alması için aday gösterilmişti.

Ancak Ekmeleddin Bey, bir sinerji meydana getirmemiş. CHP ve MHP'nin oylarının üzerine yeni oylar getirmemiş. CHP ve MHP'nin oylarından 5 puan aşağıda. Ayrıca bizim mahallede bir heyecana yol açmamış. Oy alamamış. Kendisini İslamcı olarak tanımlayanların ancak yüzde 5'i, muhafazakarların ise yüzde 8'i oy vereceğini söylüyor.

İHSANOĞLU MUHAFAZAKARLARDAN YÜZDE 8 ALABİLİYOR 

Erdoğan sosyal demokratların yüzde 22'sinden Ekmeleddin Bey ise muhafazakarların ancak yüzde 8'inden oy alabiliyor.

Çatı partilerinin Marmara Bölgesi'ndeki toplam oyu yüzde 42. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranı ise yüzde 37.5...

14 partinin ortak adayı Ekmeleddin Bey, iki partinin toplam oyunu dahi alamıyor.