BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte Ceylan Önkolu öldüren neden

14 yaşındaki Ceylan Önkol'un bilirkişi raporu tamamlandı. 6 sayfalık rapora kızın ailesi inanmıyor.

Abone ol

Diyarbakır Lice'de hayvan otlatırken hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ceylan Önkol ile ilgili olarak, bomba uzmanlarınca hazırlanan 6 sayfalık bilirkişi raporu avukatlara teslim edildi.

Raporda, patlama merkezinin olay sonrası bölgeye giden köylüler tarafından bozulduğu belirtilerek, "Vücuduna havan, roket veya top mühimatı isabet etmiş olsaydı vücut bütünlüğü bozulacak şekilde parçalara ayrılmış olması gerekirdi ve çevrede patlama çukuru oluşması gerekirdi" denildi.

Ceylan Önkol'un ölümüne neden olan patlamanın araştırılması için, olaydan iki gün sonra yapılan olay yeri incelemesinde elde edilen metaller, elbise, ağaç parçaları ve topraktan oluşan 20 metaryal üzerinde yapılan bilirkişi incelemesinin sonucu olarak 6 sayfalık rapor hazırlandı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde 2 bomba uzmanı tarafından hazırlanan ve daha önce özeti Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açıklanan raporun ayrıntılarında ilginç bilgiler yer alıyor.

Önkol ailesinin avukatlarına da teslim edilen raporda, patlamanın olduğu bölgenin terör bölgesi olması nedeniyle ancak 30 Eylül'de alınan geniş güvenlik önlemi ile gidildiği belirtildi.

Asker keşif için geceden intikal yapmış

Bilirkişi raporunda, Emniyet Müdürlüğü'nden istenen 2 bomba uzmanı bilirkişi ile Tugay Komutanlığı unsurlarının geceden intikali ile güvenliği sağlanan Cemaltepe Mevkii'ne helikopter ile gidildiği belirtilerek, "Mayın arama dedektörleri ve Jammer cihazı ile kontrollü olarak tepe noktasına yaklaşık 200-250 metre kadar aşağıya yürünerek olay yerine intikal edilmiştir" denildi.

Yaklaşık 3 saat süren incelemede detaylı fotoğraf ve video çekiminin yapıldığı, ölçümlerin alındığı belirtilen raporda, patlamanın nasıl gerçekleştiği ve patlayıcı maddenin ne olduğunun saptanması için bilirkişilere 20 materyal teslim edildiği belirtildi.

Vatandaşlar bozmuş

Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde, patlamanın toprak zemin üzerinde meydana geldiği, patlama nedeniyle toprak zeminde çukur oluştuğu belirtildi.

Ancak olayın hemen ardından söz konusu yere gelen köylülerin patlamanın merkezini bozdukları belirtilerek, "Bu olay, sivil vatandaşın çektiği görüntülerde görülmektedir" denildi.

Ceylan dizleri üzerine çökmüştü

Metal parçaları üzerinde yapılan incelemede gözle görülmesi zor iz, rakam ve kanallar tespit edildiği belirtildi:

"Muhtelif ebatlarda 12 adet metal parçaların 40 mm'lik bombaatar mühimmatı iç gövdesinde yer alan ve parça tesiri yaratmak amacıyla kullanılan metal aksama ait oldukları, patlamadan sonra parçalanmış, deforme olmuş, altın sarısı rengi kısmen silinmiş muhtelif ebatlarda, 3 adet metal parçaların 40 mm'lik bombaatar mühimmatının dış çeket kısmına ait olduğu, patlamadan sonra parçalanmış, deforme olmuş bir adet metal parçasının üzerinde '2' ibaresinin fabrikasyon olarak yazılı bulunduğu tespit edilmiştir.

Bu haliyle, Ceylan Önkol'un el ayak ve diz kapaklarının parçalanmadığı patlama esnasında dizleri yerde çökük vaziyette durduğu, patlamanını etkisiyle vücudunun ön tarafının parçalandığı tespit edilmiştir. Patlama neticesinde vücudunun ön tarafının parçalanmış olmasına rağmen her iki dirseğinde ve ön kollarının iç kısımlarında parçalanmaların olması ile özellikle her iki bileğinin iç kısımlarında patlamanın ilk anında meydana gelen flash alev yanıklarının bulunması sebebiyle patlamanın Ceylan Önkol'un elindeki tahra ile 40 mm'lik bomba atar mühimmatına vurması neticesinde meydana gelmiştir."

Raporda, olay yerinde sık tabir edilecek kadar meşe ağacı bulunduğu, bu ağaçların yaprak ve gövdeleri incelendiği ve sadece numaralandırılan iki ağaçta patlamanın ısı ve parça tesiri izlerine rastlandığı belirtildi:

"Çevredeki ağaçların tepe ve dallarında havan atışına benzer, aşırtma atış izine rastlanmamıştır. Şayet Ceylan Önkol'un vücuduna havan, roket veya top mühimmatı isabet etmiş olsaydı vücut bütünlüğü bozulacak şekilde parçalara ayrılmış olması gerekirdi. Ayrıca Ceylan Önkol'a yakın bir noktaya havan, roket veya top mühimmatı düşmüş olsa daha derin bir patlama çukuru oluşması, etraftaki diğer ağarlarda da ısı ve parça etkisiyle zarar meydana gelmesi gerekirdi. Tüm bu hususlar dikkate alınarak yapılan genel değerlendirme neticesinde, Ceylan Önkol'un menşei ve modeli tespit edilemeyen daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 mm'lik bomba atar mühimmatına elindeki tahra ile vurararak patlatması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varılmıştır."