BIST 10.932
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.451,58
HABER /  POLİTİKA

İşte BDP'nin barajı aşma formülü!

Seçime bağımsız adaylarla girecek olan BDP parti olarak seçime girerse barajı aşacağı iddia ediliyor.

Abone ol

Yüzde 6.5-7 oy alan BDP barajı geçebilir mi? 2007 genel seçimleri ve referandum sonuçlarını tam isabet kaydeden KONDA araştırma şirketinin sahibi Tarhan Erdem'e göre bu mümkün.

Barajı geçmesi için 4 milyon oya ihtiyaç olduğunu belirten Erdem, bunun nasıl mümkün olabileceğini Radikal gazetesindeki köşesinde yazdı. 

KÜRT SEÇMEN TASNİFİ

Kendini Kürt olarak tanımlayan ve toplam seçmen içinde yüzde 15'e denk gelen 7.5 milyon seçmenin olduğunu söyleyen Erdem, yazısına şöyle devam etti:

"DTP’nin aday göstermediği illere birlikte bakarsak, doğu bölgelerinde 24 ilde, 7.5 milyon seçmenin 4.7 milyonu kendini Kürt olarak tanımlamaktadır. Türkiye’deki Kürtlerin 6 milyon 200 bininin seçimlerde oy kullanacağı beklenebilir. Alevi Kürtlerin CHP’ye oy vereceğini kabul edersek 5.5 milyon Kürt oyu kalır. BDP’nin Türkiye genelinde bu oyu alması gerekir."

TÜRK SEÇMEN İKİ NEDENLE OY BDP'YE VERECEK

Erdem'e göre Kürt olmayan seçmen de BDP'ye oy verecek. Radikal yazarı iki nedeni "BDP’nin barajı geçmesinin siyasal hayatımızda sağlayacağı genişlemeyi görecek Türk seçmenlerin bir kısmı BDP’ye oy verecektir. Memleketimizde sertleşmiş bulunan kutuplaşmadan rahatsız olanlardan bir kısmı BDP’ye oy verecektir" sözleriyle açıklıyor.

ÜLKE SEÇMENİNİ HEDEFLEYEN SÖYLEM

BDP'ye oyları nasıl artırması gerektiğine yönelik önerileri sıralayan Erdem, baraj konusunda iyimser mesajlar verdi:

"BDP seçime girdiğinde, yeni bir mesaj ve tanıtımla, yukarıda söylediklerimin arttırılmasını olası görüyorum. Tüm ülke seçmenini hedefleyen ve demokrasi talebine dayanan söylem ve tanıtım programı hayata geçirilebilir. Sonuçta BDP bütün illerde aday göstererek seçime katılırsa dört milyonun çok üzerinde oy almasının önünde engel göremiyorum."

UZLAŞMA ARTACAK

Bu şekilde Meclis'e girilmesi halinde ülkeye nasıl yararları olacağına dair görüşlerini sıralayan Erdem, ortamın yumuşayacağına dikkat çekiyor:

"Böylece siyasal hayatımız büyük ölçüde tabiileşmiş olacaktır. Seçim barajı fiilen ortadan kalkmış olacak, bundan sonraki seçimlerde de hukuken kalkmasının önü açılacaktır.
Her siyasal eğilimin gücü oranında Meclis’te yeri bulmasıyla birlikte, eğilimlerin birbiriyle ilişkileri de yumuşayacak, siyasal uzlaşmalar artacak, medeni-demokratik toplum haline gelinecektir. 

Diğer partiler ve özellikle AK Parti, Kürtlerden daha rahat ve bilinçli olarak oy isteyebilecektir.
BDP seçimlere girerse AK Parti’nin Güneydoğu’dan alabileceği milletvekili sayısı azalacaktır.
Kürt hareketi dışındaki partiler (CHP ve MHP) seçmenlere kendilerini daha doğru ve içtenlikli anlatabilecekler; seçmenler de kimi niçin seçtiğini bilerek oy vereceklerdir. "

GEÇ KALINMADI

Karar için geç kalınmadığını savunan Erdem, olayın yasal boyutunu anlattı:

"BDP yarın YSK’ya, Siyasi Partiler Kanunu’nun 37’nci maddesine göre ‘adaylarını bütün seçim çevrelerinde aday yoklamasıyla belirleyeceğini’ bildirirse müeyyidesi olan bir taahhüt altına girmeden zaman kazanmış olacaktır. Kararına göre seçime girecek veya bağımsız adayları destekleyecektir!"