BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.420,40
HABER /  GÜNCEL

İşte Afyon faciasının perde arkası

Afyonkarahisar'da cephanelikte meydana gelen ve 25 askerin şehit olmasına yol açan patlamanın perde arkası aralanıyor.

Abone ol

Bomba imha uzmanlarının ön raporuna göre olay sabotaj değil ihmal.

İşte ilk ön rapordaki o çarpıcı cümle...

"Patlamanın sebebi yere düşen top mermisi. El bombaları ile top mermileri aynı yerde depolanmış. Top mermilerinin tapası, el bombalarının fünyesi takılıydı. Sabotaj bulgusuna rastlanmadı, facia ihmalden kaynaklandı"

FOTOĞRAFLARLA AFYON FACİASI/ FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın aynntılan netleşiyor.

Bölgede incelemelerde bulunan bomba uzmanlarının hazırladığı ilk rapora göre, sabotaj bulgusuna rastlanmadı, facia ihmalden kaynaklandı. Normalde bir arada bulunmaması gereken el bombalan ile top mermilerinin birlikte istiflendiği tespit edildi.

El bombalannda fünyeler, top mermilerinde ise tapaların takılı olmaması gerektiği halde sevkiyat esnasında takılıydı. Patlamaya 105 mm'ik top mermisinin sert zemine düşmesi sebep oldu. Aparatları takılı diğer top mermileri ile el'bombalan da patlamanın şiddetini artırdı.

Mühimmat deposunda Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) yapımı MK-2, Alman yapımı BM 26 ve BM 41 ile Amerikan yapımı MOT 44'ten oluşan yaklaşık 120 bin adet el bombası bulunuyordu.

TAM 100 BİN BOMBA AYNI ANDA PATLADI

100 bin civarında el bombası, ilk patlamanın şiddetiyle infilak etti. Patlamamış 5 bin el bombası çevredeki aramalar sonucunda bulundu. 15 bin el bombasının ise toprak altında kaldığı talimin ediliyor. Patlamadan, etkilenmeyen 67 top mermisi de topraktan çıkarıldı.

Rapordaki bir diğer tespit, olayda 500 kilogramlık bir mühimmatın infilak ettiği yönünde. Ankara Kumrular ve Gaziantep'teki saldırılarda sadece 5 kilogramlık patlayıcılann kullanıldığına dikkat çekiliyor.

ASKERLERİN SİCİLİ TEMİZ ÇIKTI

Bu arada askeri birlik ve depoda görevli tüm personel, detaylı olarak araştırıldı. Er, erbaş ve subayların Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı. İncelemelerde görevli askerler ve yakınlarının PKK ya da farklı marjinal gruplarla herhangi bir bağlantısı tespit edilmedi. Aynca, bölgede patlama öncesi ve sonrası cep telefonu ile ankesörlü telefon kayıtlan tek tek incelendi. Şüpheli herhangi bir görüşme belirlenemedi.