BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,88
ALTIN 2.415,89
HABER /  DÜNYA

İşte 2009 yılının adamı!

Çok etkileyici bir görünümü yok Etkileyici bir konuşmacı değil... Ama Time dergisi onu yılın adamı seçti. Kim mi o?

Abone ol

Time dergisinin düzenlediği yılın adamı anketinin kazananı, bu günlerde ABD için yeni bir para politikası üzerine çalışan ve yatırımcıların sabırsızlıkla faizler konusunda son kararı vermesini beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke oldu.

Dergi Bernanke’yi tanımlarken şu ifadelere yer verdi:

“Çok etkileyici bir görünümü yok Etkileyici bir konuşmacı değil. Washington ofislerini denetleyen adamlar arasındaki görülmeye alışılan ‘bana bakın’ ya da ‘beni dinleyin’ karizmasına da sahip değil. Bugüne kadar taraflı ya da ideolojik bir tartışmaya girdiği görülmedi. Ancak bir şey bilmediği konularda, biliyormuş havasına da girmedi. Kariyerinin büyük bir kısmını profesör olarak geçirdiğinde, profesyonelden ziyade profesör gibi hareket ediyor.“

Bernanke bütün bu özelliklerine rağmen, bir anda dünyanın en güçlü insanına dönüştü.

Her yıl düzenlediği “Yılın Adamı” anketinde 2009’un adamı olarak Bernanke’yi seçen Time dergisi, Fed’in 56 yaşındaki başkanının, Amerika ve dünya ekonomisini şekillendiren en önemli ancak en az anlaşılan güç olarak tanımladı.

BÜYÜK BUHRAN UZMANI

Bernanke, 1979 ile 1985 yılları arasında Stanford İşletme Okulu’nda eğitmenlik yaptıktan sonra, New York Üniversitesi’nin misafir eğitmenlerinden biri oldu. Sonrasında Princeton Üniversitesi öğretim üyesi profesörlerinden biri olan Bernanke, 1996 ile 2002 yılları arasında üniversitenin İktisat Fakültesi’nin dekanlığını yaptı.

1 Temmuz 2005’te Princeton Üniversitesi’ndeki görevinden istifa etti. Bernanke, 2002 ile 2005 yılları arasında Fed Başkanlar Kurulu’nun üyesi oldu. 2005 yılı Haziran ayından 2006 Ocak ayına kadar ABD Başkanı Ekonomi Danışmanları Konseyi’nin başkanlığını yaptı.

1 Şubat 2006’da ise Fed başkanlığına getirildi. 2007-2008 yıllarında ülke ekonomisini ve dolayısıyla dünya ekonomisini sarsan son 75 yılın en büyük krizlerinden birinde Fed’in başkanlığını yaptı.

Barack Obama’nın yönetimi devralmasından sonra Fed başkanlığını, Obama’nın şu anki ekonomi danışmanlarından Larry Summers’a bırakacağı konuşuldu ancak görevine ikinci döneminde de devam etmesi kararı alındı.

KÜRESEL EKONOMİNİN DİNAMİKLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

ABD’nin Büyük Buhran’dan sonra yaşadığı en büyük ekonomik durgunlukta Fed Başkanlığı yapan Bernanke, kendisine ikinci Büyük Buhran’ı yaratan adam yaftasının yapıştırılmasına izin vermemeye kararlıydı.

ABD gayrimenkul piyasası dünyanın son 75 yılda gördüğü en kötü küresel ekonomik krizin fitilini yaktığında, bir anda trilyonlarca dolar yaratıp, ekonomiye aktardı.

Çökmekte olan kamu şirketlerini kurtarmak için paketler oluşturdu, daha önce merkez bankasından nakit para almayı akıllarına bile getirmeyen ortak fonlara, hedge fonlarına, yabancı bankalara, yatırım bankalarına, üreticilere, sigortacılara finansman desteği sağladı.

Sıkıntı içindeki kredi piyasalarını canlandırdı, konut finansmanını tamamen yeniledi ve Fed’in bilânçosun büyüklüğünü daha önceki seviyenin üç katına çıkardı.

Time dergisi, Ben Bernanke’yi yılın adamı seçmesinin arkasındaki asıl nedenin, Bernanke’nin dünyanın en önemli ekonomisi olan ABD ekonomisine rehberlik eden en önemli oyuncu olması olduğunu belirtti.