BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.407,62
HABER /  GÜNCEL

İstanbulda kırk lezzet durağı

CHP Bakırköy İlçe Başkanı Hüdaverdi Talay'ın tarihi Ali Baba Balık Lokantası da 40 lezzet arasında.

Abone ol

İstanbul Ticaret Odası’nın, Türk kültürüne ve mutfağına katkıları Araştırmacı-Yazar Sevim Gökyıldız’ın hazırladığı “İstanbul’da Kırk Yıllık Kırk Lezzet Durağı” kitabı ile devam ediyor.

İstanbul’un kültür tarihinin belgelenmesi açısından önemli bir kaynak olan “ İstanbul’da Kırk Yıllık Kırk Lezzet Durağı” kitabı; İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki ve turizm sektörünün temsilcilerinin katılımı ile İTO Kokteyl Salonu’nda tanıtıldı.

Tanıtım töreninde bir konuşma yapan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul’un yüzyıllardır medeniyetlerin ve ticaret yollarının kesişme noktası olduğunu belirterek,” İstanbul, mutfak kültüründeki zenginliklerle de ön plana çıkıyor. Ülkemize gelen turistler farklı lezzetlerin arayışına giriyor. Bu yüzden 40 yılı aşkındır mutfak kültürünün temsilcileri olan bu firmaları anlatmak ve tanıtmak amacıyla bu kitaba destek verdik. “ dedi.

Kitabın yazarı Sevim Gökyıldız da 3 yıl hayalini kurduğu ve 2 yıl da aktif çalışarak hazırladığı kitabında 40 yılı aşkın süredir kalitesinden ödün vermeyen hizmet çizgisini daha da yukarılara taşıyan 40 lezzet noktasını dünyaya tanıtmak amacında olduğunu söyledi.

40 yıllık lezzet durakları arasında Ali Muhittin Hacı Bekir,Kanlıca Yoğurdu,Bebek Balıkçısı, Develi Restaurant, Divan Pastanesi, Konyalı Lokantası, Pandeli , Saray Muhallebicisi, Tarihi Sarıyer Börekçisi gibi kuruluşların yanı sıra Bakırköy’den de firmalar kitapta yer almaya hak kazandı. Lale İşkembecisi ve Beyti Et Lokantası 40 firma içinde yer alırken CHP Bakırköy İlçe Başkanı Hüdaverdi Talay’ın sahibi olduğu Sarıyer’deki tarihi Ali Baba Balık Lokantası da 1920’den beri çizgisini bozmadığı için kitapta yer alıyor.

Taksim’den sonra Bakırköy İncirli Caddesi’nde de yeni şube açtıklarını belirterek sözlerine başlayan Lale İşkembecisi Sahibi Vedat Akkaya,” 1960’lı yılların başından itibaren kalitesini ve temizliğini hiç bozmadan hizmet üreten Lale İşkembecisini Bakırköy Belediye Başkanımız Ateş Ünal Erzen’in de katılımıyla Bakırköy’de de açtık. İşkembe Türk mutfağında her zaman sevilen bir yemek. Evlerde pişirilmesi zahmetli. Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizden , İstanbul’a gelince soluğu burada alanlar çoğunlukta. Ayrıca doktor arkadaşlarımla da sürekli işkembe hakkında fikir teatisinde bulunuyoruz. İşkembenin kolesterolü artırıcı bir etkisi yok. Aksine içinde mideye yararlı pepsin maddesi var. Özellikle paça, kemiklerin korunmasında tavsiye edilen bir yemek. Yapısındaki jelatin, kıkırdak ve dokumuza faydalı. Bir de eklemek istediğim bilinmesi gereken bir konu da var: Oda Avrupa Birliğinin kokoreçi ve işkembeyi yasaklaması konusu. AB işkembeyi ve kokoreçi yasaklamıyor sadece temizliğine sıkı şartlar getiriyor. Vatandaşarımıza da tavsiyem işkembe mutlaka sıcak, bol su ile yıkanmalıdır. Bazen işkembeleri beyazlasın diye kostik ile yıkıyorlar, kostik kansorejindir, bu yüzden sakatat alırken özen göstermeliyiz” dedi.

CHP Bakırköy İlçe Başkanı olan Tarihi Ali Baba Balık Lokantasının sahibi Hüdaverdi Talay da lokantalarında derin dondurucu olmadığı ifade ederek,” Biz 1920 yılından beri değişmeyen prensiple günlük taze balık tüketmeye özen gösteriyoruz. Bu yüzden bizim lokantamızda dondurucu yoktur. Dondurucuya giren balık lezzetini kaybediyor. Balığı pişirirken denizin iyot kokusunu duyabilmeliyiz. Izgarada ateşin miktarı, ızgaranın ateşten ne kadar yüksekte olduğu ve pişirme süreleri de öok önemlidir. Balığın suyu kurumamalı ve üst kısmı hafifçe kızarmalıdır.” şeklinde konuştu.