BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

İstanbul polisi bomba alarmında

İstanbul polisi alarmda! Şehir merkezinde kuş uçurtulmuyor, Taksim'de başta olmak üzere heryer de polis arama yapıyor.

Abone ol Artan terör saldırıları İstanbul polisinide harekete geçirdi. Polis, kentin bir çok bölgesinde kontrol noktası oluştururken, kimlik sorgulaması yapıyor. Bu arada İstanbul Valisi Muammer Güler, kontrollerin sürdüğü ve terörün yeni hedefinin metropoller olduğunu söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunan patlayıcı maddeye ilişkin yaptığı açıklamada bombanın tipi, miktarı, amacı konusunda belli birtakım tespitlerin olduğunu belirterek, ''Olay bölücü örgütün yaptığı bir faaliyet gibi değerlendiriliyor. Son günlerde metropollarda maalesef bölücü örgütün bir stratejisi var. Metropollarda bu tip eylemleri yaygınlaştırıyorlar'' dedi.

Mersin ve İzmir'de benzeri olayların olduğunu dile getiren Güler, ''Bunların tabii dünya şehri olan, Türkiye'nin göz bebeği İstanbul'da da bunu yapmak için çok büyük arayışları var. Geçmişte de bu tip eylemlere tevessül edildi. Birçoğu yakalandı. Yakalanmayanların da tespitleri var, takipleri yapılıyor. Bunun da faillerini kısa zamanda bulacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

"Şüpheli durumları mutlaka ihbar edin"
Vatandaşların duyarlı olmasını beklediklerini, bir ihbarın çok önemli olduğunu belirten Güler, vatandaşların, gördükleri şüpheli paketleri, kişileri, nerede olursa olsun 155'e ihbar etmelerinin bir vatandaşlık borcu olduğunu kaydetti.

Vali Güler, terörle mücadelenin bir psikolojik harekatı da içerdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Terörle mücadele bilgi paylaşımını, istihbarat paylaşımını içerir. Bu sadece polisin, jandarmanın ve diğer güvenlik güçlerinin yapacağı bir iş değildir. Onların asli görevi bu, ama vatandaşın da terörle ilgili konularda polisle, güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde bulunması lazım. Yoksa bunun sonuçlarını biz çocuklarımızla ve kendimizle beraber görürüz. Bunu özellikle İstanbullular'dan rica ediyorum.

İstanbul'un huzurunu bozmak isteyen birçok kişi var. Hain emeller içinde olan birçok kişi var. Elbette ki sınır ötesi operasyonları bahane ederek Güngören'de yaşanan caniyane olayı tekrar gündeme getirmek için birtakım arayışlar var. Bunlar tabii İstanbul gibi bir dünya şehrinde huzurumuzu bozacak ve dünya seviyesinde bizi sıkıntıya sokacak eylemlerdir. Bunlarla ilgili polisimiz son derece duyarlı bir şekilde çalışıyor.''

Güler, mezarlıktaki patlayıcının türüne ilişkin de ''Potasyumla zenginleştirilmiş, bir parça plastik patlayıcı var. Vidalar falan konulmuş. İki tane ayrı olması, bunlardan bir tanesinin boş olması bir şaşırtma şeklini de veriyor. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor'' şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, ''Kısa süre önce aynı mezarlıktan havan saldırısı olduğunu'' ifade etmesi üzerine de Güler, ''İkisinin birbirine yakın olarak yapılması, bizi bu konuda yeni bir değerlendirmeye sevk etti. Onunla ilgili de arkadaşlarımız çalışıyorlar'' dedi.