BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.406,31
HABER /  GÜNCEL

İşsizlik Türkler'de mi Kürtler'de mi fazla?

Kriz ortamında işini önce Kürtler mi kaybetti ya da Güneydoğu'daki işsizlik oranı daha mı yüksek?

Abone ol

Rakamlar Türkiye'de işsizliğin etnisiteye dayalı olmadığını gösteriyor. Sabah yazarı Süleyman Yaşar, ezber bozan işsizlik gerçeğini bugünkü köşesinde sorusunun cevabını veriyor.

ABD'de beyazlarda işsizlik % 8.6, siyahlarda % 15.4. Krizde siyahların % 54'ünün maaşı düştü, beyazların % 37'sinin. Bizde Kırıkkale ile Diyarbakır'daki işsizlik oranı aynı.

Rakamlar Kürtler'in yaşadığı bölgelerdeki işsizliğin batıdakinden farklı olmadığını gösteriyor. Yazara kulak veriyoruz:

"(...)Mesela Diyarbakır ile Kırıkkale'nin işsizlik oranları şaşırtıcı bir biçimde birbirine çok yakın. Diyarbakır da yüzde 20.6 olan işsizlik oranı Kırıkkale'de yüzde 19.3 civarında seyrediyor.
Mesela bir diğer örnek Ege Bölgesi'ndeki Aydın. Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre Aydın'da işsizlik oranı Doğu'daki Van'dan daha fazla. Van'da yüzde 15.6 oranında işsizlik var. Aydın'da işsizlik ise yüzde 16.4 oranında.

Ezberler bozulmalı

Mesela Batman... Batman'da işsizlik oranı yüzde 13.5 iken, Eskişehir'de yüzde 15.2'yi buluyor.
Tabii bu noktada aklınıza şu soru takılabilir: 'Bu kıyaslamalarda, iş gücüne katılma oranları, diğer bir deyişle çalışmak isteyenlerin sayısı dikkate alınıyor mu?'
Türkiye'nin batısındaki Aydın ve Eskişehir'de işgücüne katılma oranları elbette daha yüksek. Ama Kırıkkale'de çalışmak isteyenlerin sayısı Van'ınkinden daha yüksek değil. Aksine Van'ın gerisinde. Demek ki, çalışmak isteyenlerin sayısının fazla ya da az olması, işsizlik oranını değiştirmiyor. Hatta Kırıkkale'de, iş gücüne katılma oranının daha düşük olması, Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde insanları iş bulma umudunun az olduğunu, aramaktan vazgeçtiklerini bile gösteriyor olabilir."