BIST 10.240
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.406,53
HABER /  GÜNCEL

Anıtkabir'de inanılmaz ihmal

Terör örgütü PKK'nın, sansasyonel saldırı listesinde yer alan Anıtkabir'de güvenlik zafiyetini ortaya çıkardı.

Abone ol

Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Anıtkabir'deki incelemede, bazı kameraların sürekli arızalandığı ve bomba-silah araması yapan yazılım sisteminin de çalışmadığı ortaya çıktı. 

Sabah gazetesi skandal boyutuna varan güvenlik ihmalini "Anıtkabir'de skandal" başlığıyla manşetten duyurdu.. Mutlu Çölgeçen imzalı habere göre Anıtkabir'de güvenliğin yanı sıra usulsüzlük de söz konusu.

YAŞ VE 30 AĞUSTOS TESPİTİ
PKK'nın yaklaşan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı ve 30 Ağustos Zafer bayramı törenleri öncesinde Anıtkabir'de bir saldırı planı üzerinde çalıştığı tespiti yapıldı. Bu gelişme üzerine yurtdışından gelen yabancı devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Anıtkabir güvenliği masaya yatırıldı.

KAMERALAR ARIZALI
Yapılan incelemelerde Anıtkabir'de bazı kameraların sürekli olarak arıza verdiği ve Tandoğan girişindeki 1 nolu nizamiyedeki araç altlarında bomba-silah araması yapan "Araç Altı Arama Cihazı Sistemi" yazılımının çalışmadığı tespit edildi. Bu gelişme üzerine sadece "mouse arızalı, klavye arızalı" notlarının düşüldüğü Anıtkabir Haftalık Güvenlik Sistemleri Arıza raporları değerlendirmeye alındı. Çalışmayan yazılım sistemi nedeniyle Anıtkabir'e giren tüm araçların sadece lokal olarak izlenebildiği, araç altı aramalarının kaydının yapılamadığı, plaka tanıma sisteminin de çalışmadığı belirlendi.

'KUSURLU' ARAÇLARLA TEST
Anıtkabir'de güvenlik zafiyetinin farklı şekillerde de test edildiği ileri sürüldü. Buna göre kısa aralıklarla yapılan uygulamalarda "kusurlu" araçlar güvenlik duvarını aştı ve yazılım sistemlerinin çalışmaması nedeniyle bu bilgiler kayda girilemedi.

USULSÜZLÜK KUŞKUSU
"Araç Altı Arama Cihazı Sistemi" yazılımın 2007 yılında OR-DO Savunma Sanayi ve Güvenlik Sistemleri A.Ş'ye 120 milyar TL'ye (120 bin TL) yaptırıldığı tespit edildi. Mali incelemelerde sistemin 2007'de yaptırılmasına rağmen, paranın 2006 yılı güvenlik sistemleri ödeneğinden iş bitirilmeden önce şirkete ödendiği belirlendi.

İHALEYE GÖZALTI
İncelemelerde ayrıca 30 bin TL'yi geçen alımların ihale usulü yapılması gerekirken burada işin 3-4'e bölünüp ayrı ayrı işlemlermiş gibi doğrudan temin yöntemi ile yapıldığı ortaya çıktı. Yazılım sistemi sonrasında Anıtkabir'in güvenliğinden sorumlu olan dönemin Muhafız ve Merasim Bölük Komutanı Yzb. A.K., Hazır Kıta Komutanı Yzb. B. G., Takım Komutanı Ustğm. O.Ö. ile Kısım Komutanı Uzm. Çvş. K. E.'nin bilgilerine başvurulacağı öğrenildi. Bunun yanı sıra ihale sürecine ilişkin tüm bilgilerin de Genelkurmay Bütçe Maliye Daire Başkanlığı'ndan isteneceği kaydedildi.