BIST 10.657
DOLAR 32,14
EURO 34,90
ALTIN 2.433,16
HABER /  DÜNYA

O iddialar iki bakanı istifa ettirdi

Fransa'da iki bakan, devletin kaynaklarını ve parasını haksız ve gereksiz yere harcadıkları yolunda çıkan iddiaların ardından istifa etti.

Abone ol

Fransa'da eski sömürge ülkelerle ekonomik işbirliği ve Fransızcanın geliştirilmesinden sorumlu bakan Alain Joyandet ve başta Paris olmak üzere kentlerin gelişmesinden sorumlu bakan Christian Blanc, istifa dilekçelerini Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye sundu.

İki bakan da "gereksiz yere devlet bütçesinden özel jet kiralamak", "pahalı purolar satın almak" gibi eleştirilere hedef oluyordu.

Sarkozy, geçen ay bakanlara gönderdiği bir mektupta, gereksiz harcama yapılmaması konusunda uyarıda bulunmuştu. Bütün kamu kuruluşlarını, bütçe açığının kapatılması konusunda seferber olmaları için uyaran Sarkozy, bu çerçevede bakanların topluma örnek olmaları gerektiğini ifade etmişti.

Joyandet'in, Mart ayında Haiti'ye bir konferans için giderken 116 bin avroya özel jet kiralaması kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Fransız basını, Joyandet'in haksız yere inşaat izni alarak, Saint Tropez'deki küçük evini villaya çevirmek istemesini de eleştirmişti. Bu bakanlığın görevlerini Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner üstlendi.

Sarkozy tarafından özellikle başkent Paris'in geliştirilmesinden sorumlu bakanlık görevine getirilen Blanc, 12 bin avro tutarında puro masrafını devlete ödettirmekle suçlanmıştı. Blanc'ın görevini ise kırsal kesimden sorumlu bakan Michel Mercier yürütecek.

Fransa'da diğer bakanlar da lüks devlet lojmanlarını gereksiz yere işgal etmekle suçlanıyor.

Fransa geçen hafta, bütçe açığını düşürmek için 2011 yılında memur maaşlarını dondurma kararı almıştı.

Hükümet, memur maaşlarına, 1 Temmuz itibariyle yüzde 0.5 zam yapıldığını ancak 2011 yılında maaşlarda artış olmayacağını açıklamıştı.

Hükümet, yaklaşık 5 milyon civarındaki memurun maaşlarına zam yapmayarak, bütçe açığının düşürülmesini hedefliyor.

Küresel mali krizle birlikte, Fransa'da geçen yılki bütçe açığının 138 milyar avroya çıkmıştı. Bu rakam, 2008 yılındaki bütçe açığına oranla 81.7 milyar avro artışı gösteriyordu.

Hükümet, bütçe açığının düşürülmesi için ilk etapta kamudaki 24 bin 500 civarındaki kadronun kaldırılmasını planlıyor.

Kamu borçlarını düşürmek için de devlete ait bin 700 taşınmazın satışa çıkartılmasının da kararlaştırdığı Fransa'da, 2010 yılında sosyal güvenlik sistemindeki açığın 26,8 milyar avro civarında olması bekleniyor.