BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.433,96
HABER /  GÜNCEL

İsrailli gençleri öldüren Filistinliye üç ömür boyu hapis

İsrail'de askeri mahkeme Batı Şeria'da üç İsrailli gencin kaçırılıp öldürülmesinden sorumlu tutulan Filistinliyi üç kez ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Hamas üyesi Hussam Kawasme ayrıca, öldürülen gençlerin ailelerine 41 bin dolar tazminat ödeyecek.

Abone ol

İsrail'de bir askeri mahkeme, Batı Şeria'da üç İsrailli gencin kaçırılıp öldürülmesinden sorumlu tutulan Filistinli sanığı üç kez ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Hamas üyesi olan Hussam Kawasme'nin ayrıca öldürülen gençlerin ailelerine 41 bin dolar tazminat ödemesi kararlaştırıldı.

Kaçırma ve öldürme olaylarının diğer iki zanlısı Mervan Kawezme ile Amir Ebu Ayşe, Eylül ayında El Halil kentinde vurularak öldürülmüştü.

El Halil'de yaşayan 40 yaşındaki Hussam Kawasme Temmuz ayında Ürdün'e geçmeye çalışırken gözaltına alınmış, ama ilk aşamada olayın zanlısı olarak adlandırılmamıştı.

Ancak Ağustos ayında İsrail hükümetince Yüksek Mahkeme'ye sunulan belgelerde, Hussam Kawasme'nin, "Hamas'tan 50 bin dolar temin edip silah satın aldığı ve gençlerin kaçırılarak öldürülmesini örgütlediğini" itiraf ettiği öne sürülmüştü.

Belgelerde Kawasme'nin gençlerin cesetlerinin sahip olduğu bir arsaya gömülmesine ve kanıtların yok edilmesine yardımcı olduğunu da itiraf ettiği belirtilmişti.

Haziran ayında üç gencin öldürülmesi şiddet eylemlerini tırmandırmış ve Gazze'de İsrail ve Filistin militanları arasında 50 gün boyunca süren çatışmalara yol açmıştı.

Hamas lideri Ağustos ayında verdiği bir mülakatta, üç gencin bir Hamas hücresi tarafından öldürüldüğünü ama bunun için üstlerinden bir emir gelmemiş olduğunu açıklamıştı.

16 yaşındaki Naftali Frenkel ve Gilad Şaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifrah, 12 Haziran'da Kudüs-El Halil yolunda evlerine gitmek için otostop yaparken kaybolmuştu. Gençlerin cesetleri 3 hafta kadar sonra yakındaki bir vadide bulunmuştu.

Jerusalem Post gazetesinin bildirdiğine göre, İsrail askeri savcısı bugünkü duruşmada, Hussam Kawasme'nin gençleri birer insan gibi görmediğini ve Yahudi oldukları için öldürdüğünü savundu.