BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İsrailin yeni adımı Haması kızdırdı

İsrail, kaçırılan askerleri için Hamaslı tutuklular için ağır koşullar getirmeyi hedefliyor.

Abone ol

İsrail hükümetinin yasamayla ilgili komitesi, İsrail cezaevlerindeki Hamaslı tutukluların koşullarının ağırlaştırılmasını öngören iki yasa önerisini kabul etti.

İsrail, yeni yasalarla, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelerde Hamas'a baskı yapmayı amaçlıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, birkaç hafta önce kamuoyunda "Şalit Yasası" olarak adlandırılan yasa önerisine itirazını çektiği bildirilmişti.

Yasa önerilerinin ilk okunma için çarşamba günü İsrail parlamentosuna (Knesset) getirilmesi bekleniyor.

Öneriler, Hamaslı tutukluların uluslararası yasaların gerektirdiği şekilde, Kızılhaç ve benzeri kurumların temsilcilerinin dışında, avukatlarıyla veya aile üyeleriyle görüşmelerine yasak getirilmesini öngörüyor.

Ayrıca, tutukluların gazete, TV gibi haklarının yanı sıra akademik çalışma yapmalarına da sınırlamalar getiriliyor.

Knesset'in Arap üyelerinden Talib El-Sana, yasa önerilerine sert tepki gösterdi ve Şalit'in serbest bırakılmasını geciktirmesi bir yana önerilerin üçüncü bir intifadaya yol açabileceğini öne sürdü.

Knesset'in Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi ise bunun Şalit'in serbest bırakılması çabalarından ödün verilmesi anlamına geleceğini belirtti.

Tibi, Şalit meselesinin tek bir çözümünün bulunduğunu, bunun da Şalit karşılığında Filistinli tutukluların serbest bırakılması anlaşmasından geçtiğini ifade etti.

Hamas tepkili

Yasa önerilerinin kabul edilmesinin ardından Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri de önerilere tepkisini, "İşgal yönetimi hedeflerine ulaşamayacak, tam tersi olacak" sözleriyle dile getirdi.

Ebu Zühri, açıklamasında, "Bu karar Hamas'ın koşullarından vazgeçmesine değil, listeye yeni koşullar eklemesine yol açacaktır. Karar, işgal yönetiminin Filistinli mahkumlara uyguladığı insanlık dışı davranışı yansıtmaktadır" dedi.

Bu arada İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların, Başbakan Selam Feyyad'a bir yazı göndererek, tutukluların ailelerine verilen paraların artırılmasını istediği de belirtiliyor.