BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.398,60
HABER /  GÜNCEL

İsrail'den Suriye'ye misilleme saldırısı

Savaş uçakları, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde dört İsrail askerinin yaralanmasına neden olan patlama sonrası bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi. İsrail ve Suriye askerleri ateşkes hattında karşılıklı ateş açtı.

Abone ol

İsrail, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde dört askerinin yaralanmasına neden olan patlama sonrası Suriye'ye ait birçok askeri tesise saldırı düzenledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, hedefler arasında Suriye'ye ait bir ordu karargahı ile zırhlı birliklerin ve eğitim alanının bulunduğu belirtildi.

Ordu sözcüsü dünkü saldırıyı "Suriye'nin şiddet eylemlerinde kabul edilmez bir tırmanış" olarak tanımlayıp, "İsrail sivillerine ve askerlerine karşı bu tehdite karşı tolerans göstermeyeceklerini" söyledi.

Suriye ordusundan ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

15 Mart 2011'de Suriye'de isyanın başlamasından bu yana Golan Tepeleri'ndeki silahtan arındırılmış bölgede Suriye ve İsrail askerleri birkaç kez karşılıklı ateş açmışlardı. Karşılıklı ateş son hava saldırıları sonrası da sürdü.

Siyasi ve stratejik açıdan önemli

Suriye'nin güneybatısındaki kayalık bölge, siyasi ve stratejik önem taşıyor.

1967'deki Altı Gün Savaşı'nın bitimine doğru İsrail Golan Tepeleri'ni Suriye'den almış, 1973'teki Yom Kippur Savaşı'nda Suriye'nin bölgeyi geri alma girişimleri sonuçsuz kalmıştı.

70 kilometre uzunluğundaki askerden arındırılmış bölge Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin denetimi altında bulunuyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu daha önce Suriye ile sınır bölgesinin "İsrail düşmanı cihatçılar ve Hizbullah militanlarıyla dolduğunu" söylemişti.