BIST 9.872
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.451,97
HABER /  EKONOMİ

Küresel piyasalar Fed kararlarını bekliyor

Küresel piyasalara bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz ve tahvil geri alım programına ilişkin kararları öncesinde genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

Abone ol

Küresel piyasalara bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz ve tahvil geri alım programına ilişkin kararları öncesinde genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

Kırım konusunda batılı ülkelerin Rusya ile ilgili bireysel ambargo kararlarının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı açıklamaların jeopolitik risklerin daha fazla büyümeyeceği yönünde iyimserliği artırmasıyla küresel piyasalarda risk iştahı arttı. Buna bağlı olarak da emtia fiyatları düşerken hisse senedi piyasalarında da yükselişler dikkati çekti.

ABD'de Dow Jones endeksi açıklanan konut başlangıçları ve inşaat izinleri verilerinin beklentilerden iyi gelmesi, şubat ayı tüketici enflasyonunun ise beklentiler dahilinde yüzde 0,1 artış kaydetmesiyle yükseliş isteğini sürdürdü. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,55 yükselerek günü 16.336 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,72, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 1,25 oranında artış kaydetti. Bu akşam saat 20.00'de açıklanacak Fed faiz ve tahvil geri alım programına ilişkin kararları ile Başkan Janet Yellen'in yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, tahvil alım programında 10 milyar dolarlık bir azaltım daha yapılarak aylık 55 milyar dolara düşürülmesini bekliyor.

Avrupa tarafında da avro/dolar paritesinde son açıklanan verilerin beklentileri karşılamamasının ardından düşüşlerin sınırlı kalması ve tekrar yükselişe geçmesi dikkati çekerken, hisse senedi piyasalarında da genel olarak yükselişler görüldü. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,67 oranında yükseliş kaydederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,77 değer kazandı.

Yurtiçinde ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faizlerde beklenildiği gibi değişiklik yapmamasının ardından küresel piyasalarda artan risk iştahı ve özellikle banka hisselerinde güçlenen alışlarla BIST 100 endeksi yaklaşık iki ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, dün günü 65.500 direncinin hemen üzerinde tamamlayan BIST 100 endeksinin, akşam saatlerinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 10 Türk bankasının kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıklaması ve sektörle ilgili risklere dikkat çekmesinin ardından açılışta kar satışlarının etkisi altında kalabileceğini belirtiyor. Bankacılık sektörünün neredeyse son altı aydır bu riskler nedeniyle endeksten fazla düşüş kaydettiğini hatırlatan analistler, açıklamaların negatif etkisinin sınırlı kalabileceğini, ancak endeksin 66.000 direncini kırıp kıramayacağının teknik açıdan önemli olacağını vurguluyor.