BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İsrailden savaş suçu itirafı

İsrail, Gazze"de savaş suçu işlemediğini savunurken, iki askeri yetkilinin beyaz fosfor kullanılmasını onayladıkları için disiplin cezası aldığını belirtti.

Abone ol

İsrail geçen yılın başında Gazze Şeridi’ni hedef alan saldırılarla ilgili raporunu, Birleşmiş Milletler’e (BM) sundu. BM’nin savaş suçları konusunda yetkili yargıcı Richard Goldstone’un Hamas ve İsrail’i savaş suçu işlemekle itham ettiği ve tarafların bağımsız soruşturmalar yürütmemesi halinde konunun uluslararası yargıya sevk edileceği uyarısıyla, BM Genel Kurulu’nun İsrail’e tanıdığı sürenin bitmesine bir haftadan az bir zaman kala Tel Aviv’den kafaları karıştıran bir yanıt geldi. Tel Aviv’in BM’ye ilettiği raporda, yaklaşık 150 vakanın soruşturulduğu, inceleme sonucunda ise İsrail kuvvetlerinin savaş suçu işlediği iddialarına ilişkin herhangi bir kanıt bulunamadığı vurgulandı.

ORDU HÜKÜMETİ YALANLADI

İsrail BM’ye savaş suçuna ‘kanıt’ bulamadığını belirtirken, Haaretz, beyaz fosfor kullanılmasını onayladıkları için biri Tuğgeneral, diğeri Albay askeri yetkilinin disiplin cezası aldığını yazdı. Habere göre, iki yetkilinin, BM’nin Gazze’deki Filistinlilere yardım misyonu (UNRWA) binasına son derece yakıcı mühimmatın kullanılmasıyla insan hayatını tehlikeye attığına karar verildi. Raporda, çok sayıda fosfor bombasının ordunun kurallarını ihlal eder şekilde atıldığı belirtildi. İsrail hükümetinin BM’ye sunduğu rapora ordudan itiraz geldi. Ordu, fosfor kullanılmadığını, askerlerin de disiplin cezası almadığını söyleyerek kendi hükümetini yalanlamış oldu.

GAZZE’DEKİ TEK SUÇLU HIRSIZ!

BBC, İsrail’in BM’ye sunduğu raporu, Gazze’de ciddi hatalar yapıldığının dolaylı bir itirafı olarak yorumlarken, İsrail’in ilk kez bu tür suçlamaları kabul ettiğine dikkat çekti. Şimdiye dek operasyon sırasında yaşananlarla ilgili mahkûmiyetle sonuçlanan tek dava ise bir İsrail askerinin Filistinli bir kişinin kredi kartını çaldığı için yedi ay hapis cezasına çarptırılması oldu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise raporunu bu hafta Genel Kurul’a sunacak.