BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.436,65
HABER /  DÜNYA

İsrail ölüme terk etti Türkiye kurtardı

"mavi bebek sendromu" bulunan Filistinli bebek Retaj Seraj, tedavi edilmek üzere İstanbul'a getirildi.

Abone ol

Kalp rahatsızlığıyla doğan Retaj bebek, Gazze’de tedavisi mümkün olmadığı, İsrail de almadığı için Türkiye’ye getirildi. 

İsrail ablukası yüzünden tedavi edilemeyen ve bir haftadır yaşam mücadelesi veren Retaj Seraj, Mısır'daki El Ariş Meydanı'ndan havalanan ambulans uçakla Sabiha Gökçen Havaalanına geldi.

Retaj Seraj, havaalanında bekletilen ambulansla Bahçelievler'deki Özel Medical Park Hastanesine götürüldü.

İSRAİL ALMADI TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Gazze’deki doktorlar bebeğin tedavisi için yeterli imkanlara sahip olmadığını, İsrail’in bebeği alarak tedavi etmesi gerektiğini söylemişlerdi. Ancak İsrail’in bebeği alma sürecinde gerekli gördüğü uzun bürokratik işlemler bir an önce yapılması zorunlu olan ameliyatı engelleyince bebeğin Türkiye’ye getirilmesi gündeme geldi.
Perşembe günü yoğun diplomatik temasların ardından Retaj bebek önce Gazze’den Mısır’a, oradan da İstanbul’a ulaştırıldı.
Bebeğin tüm bakım ve tedavi masraflarını karşılamayı kabul eden Medical Park Hastanesi’ne ait özel ambulans uçağı dün sabah 07.00’de İstanbul’dan havalanarak Mısır’a gitti. Bebeği almak üzere giden ambulans uçakta Hastane Başhekimi Oğuzhan Cücü’nün yanı sıra bir doktor, hemşire ve anestezi uzmanı yer aldı.

BABAANNESİ DE YANINDA

Mavi bebeğin Türkiye yolculuğundaki refakatçisi babaannesi Eitedal Ik Abujarade oldu. Saat 16.45’te Sabiha Gökçen Havaalanı’na inen uçaktan alınan bebek 18.21’de Bahçelievler’deki Medical Park Hastanesi’ne getirildi.Bebeğin tedavisini yürütecek olan Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu şunları söyledi:
“Sekiz günlük ve 2 kilo 400 gram ağırlığındaki Retaj bebeğin tetkiklerini yapıp elde ettiğimiz teşhise yönelik bir tedavi süreci başlatacağız.

BEBEK UZUN BİR YOLDAN GELDİ

Önce yeni doğan uzmanları tarafından su, şeker, elektroliz değerlerine bakılacak, ardından yoğun bakım ünitesine alınarak, tetkik sonuçlarına göre tedavisi yapılacak. Onu hayatta tutmak ve gerekiyorsa acil müdahaleleri yapmak için kardiyoloji uzmanlarıyla bakacağız. Doktoruyla yaptığımız telefon görüşmesinde bebeğin doğuştan kalp rahatsızlığı olduğunu öğrendik. Kalbinde deliğin yanı sıra akciğere bağlı atar damarlarında ciddi bir darlık bulunuyor.
Damarları ters olduğu için kirli kan vücuduna yayılıyor. Bu tip bebekler oksijen alamadığı için morarıyor. Oksijene bağlı olarak yaşıyor. Damarını açması için bir de ilaç kullandığını biliyoruz.”



GELMESEYDİ ÖLECEKTİ

Medical Park Başhekimi Oğuzhan Cücü, Mısır’daki endişeli bekleyişle ilgili olarak şunları söyledi:
“Beni en çok endişelendiren bebeğin nasıl geleceğiydi. Neyle karşılacağımızı bilmiyorduk. 11.15’te Mısır’a indik. Bebek yoktu. Yetkililer hep ‘5 dakika içinde yola çıkacak’ diyordu. Zaman ilerliyordu ve 13.45’te geldi. Onu gördüğümünde rahatladım. Yanımızda getirdiğimiz ilaçları ona verdik. Onu hep 4 yaşımdaki çocuğumun yerine koydum. İlaçları tükenmişti, sadece yarım günlük vardı. Getiremeseydik ölecekti.”

‘SAĞLIKLI BİR ÇOCUK OLACAK

Retaj’ın kilosunun düşük oluşunun hayati riskini artırdığını ifade eden Cücü, “Şimdi besleniyor, tetkikleri yapılıyor. Tanı sonrası tedavisi yapılacak. Ameliyat sonrasında iyileşmesi birkaç hafta sürecek. Gerekirse dönüşünde de ilaç desteğini sağlayacağız. Bu tedavinin sonrasında o da yaşıtları gibi sağlıklı bir çocuk olacak” diye konuştu.