BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İsrail-Filistin savaşında 10. gün! Netanyahu İran'ı 'bedeli ağır olur' diye tehdit etti, 11 gazeteci öldü

İSRAİL ile Hamas arasındaki savaş 10. gününe girerken, Gazze'de alarm zilleri çalıyor. İsrail kara harekatı hazırlıklarını sürdürürken Gazze'deki hava saldırılarını sürdürüyor, insani durum daha da ağırlaşıyor. Hastanelerin yakıtı bitmek üzere... İsrail, Kuzey Gazze'den 500 bin kişinin göç ettiğini duyurdu. ABD, vatandaşlarını denizden tahliye etmeye başlarken, İsrail Başbakanı Netanyahu, İran ve Hizbullah'ı "Bedeli çok ağır olur" diye tehdit etti. İşte dakika dakika Gazze'de yaşananlar...

Abone ol

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 10. gününe girdi. İsrail kara harekatı hazırlıklarını sürdürürken Gazze'deki hava saldırılarını sürdürüyor ve uygulanan ablukanın da etkisiyle bölgedeki insani durum daha da ağırlaşıyor. 

24 saat içinde hastaneler duracak

Birleşmiş Milletler, elektrik verilmeyen ve tek elektrik santralindeki yakıt tükenen Gazze'deki hastanelerin 24 saat içinde elektriğinin gitmesinin beklendiğini ifade etti. BM, Gazze'deki, yakıt rezervleri tükenirse binlerce hastanın hayatının tehlikeye gireceğini ifade etti. 

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da Gazze'nin çöküşün eşiğinde olduğunu vurguladı. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze boğuluyor ve şu anda dünya insanlığını kaybetti gibi duruyor" dedi. 

Deyr el-Belah kentinde saldırılardan kaçan yüzlerce Filistinli aile, Birleşmiş Milletler'e ait okullara sığındı.

İşte savaşın 10. gününde dakika dakika öne çıkanlar...

İran: Savaş diğer cephelere yayılma aşamasına yaklaştı

Abdullahiyan, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda Tunus, Malezya ve Pakistanlı mevkidaşları ile telefonda Filistin konusunu görüştüğünü duyurdu. İranlı Bakan, şu ifadeleri kullandı: "Bugün, Tunus, Malezya ve Pakistanlı mevkidaşlarımla yaptığım görüşmede, Gazze'de Siyonistlerin işlediği cinayet ve savaş suçlarının bir an önce durdurulması ve bölgeye hızla insani yardım gönderilmesinin gerekliliği vurgulandı. Siyasi çözüm için sürenin daraldığını ve kaçınılmaz olarak savaşın diğer cephelere yayılma ihtimali aşamasına yaklaştığını belirttim."

Netanyahu'dan İrah ve Hizbullah'a tehdit

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari,Hizbullah'ın Pazar günü gerçekleştirdiği saldırının emrini İran'ın verdiğini iddia etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, İran ve Hizbullah'a sert bir uyarıda bulunarak, "Aynı hataları tekrarlamayın, irademizi sınamayın. Bu sefer ödeyeceğiniz bedel çok daha ağır olur" dedi.

Putin ve Netanyahu ilk kez görüşecek 

Kremlin sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da bulunduğu çok sayıda uluslararası liderle görüşeceğini duyurdu. Bu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalardan sonrası Putin ve Netanyahu'nun yaptığı ilk görüşme olacak.

Yarım milyon Filistinli bölgeyi terk etti

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Jonathan Conricus yaptığı açıklamada, yarım milyon Filistinlinin Gazze’nin güneyine geçtiğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, devam eden İsrail-Hamas çatışmaları nedeniyle daha fazla mültecinin sığınak arayışına girebileceğini belirterek, “Çok sayıda insanın komşu ülkelere göç etmesi konusunda büyük bir risk var” dedi.

ABD, vatandaşlarını denizden tahliye ediyor

Vatandaşlarını İsrail’den deniz yolu ile tahliye edeceğini açıklayan ABD, İsrail’in kuzeyindeki Hayfa Limanı’na cruise gemisi gönderdi. Bugün başlayan tahliyeler için çok sayıdaki ABD vatandaşı sabahın erken saatlerinde limana geldi.

İsrail Filistin savaşında 11 gazeteci öldü 

Filistinli Gazeteciler Sendikası 7 Ekim'de başlayan çatışmalardan bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yardımlar sınır kapısında bekliyor

 Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, insani yardımların Refah Sınır Kapısında beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını belirtti.

 İran'dan "ABD savaşa müdahil mi?" sorusuna yanıt

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, "İran, ABD'nin İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaya zaten askeri olarak dahil olduğunu düşünüyor" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'e geri döndü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e geri döndü. Blinken, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'de üst düzey toplantılar da dahil olmak üzere bölgedeki diğer ülkelere kısa bir tur gerçekleştirdikten sonra ikinci kez Tel Aviv'e geldi. 

İsrail ordusu: Gazze'de 199 kişi rehin tutuluyor

İsrail ordu sözcüsü, 155 olarak açıkladıkları sayıyı 199 olarak revize etti.

Çevre felaketi uyarısı

 Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, enkaz altında binden fazla cesedin bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısı yaptı.

ABD Başkanı Biden, İsrai'e gitmeye hazırlanıyor

Al Jazeera'nin ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Biden, önümüzdeki günlerde İsrail'e bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyor ancak İsrail ordusu kuşatma altındaki Gazze'ye her gün bombardıman düzenlediği için henüz kesinleşmiş bir seyahat planı duyurulmadı. Al Jazeera, Biden'ın olası ziyaretinin İran tarafından "provokatif" bir hareket olarak görülebileceğini; öte yandan Arap ülkeleri tarafından da "duyarsızlık" olarak nitelendirilebileceğini yazdı.

Can kaybı arttı: 2 bin 750 kişi öldü

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 80 artarak 2 bin 750 oldu.

İsrail ateşkes iddialarını yalanladı

Reuters, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinin Gazze'nin güneyinde ateşkes olmadığını söylediğini duyurdu. Reuters'in daha önceki haberlerine göre; Mısır-ABD-İsrail arasında varılan anlaşma uyarınca Refah Sınır Kapısı bugün kısa bir süreliğine açılacak, böylece Gazze'ye insani yardım girebilecek ve bazı çifte vatandaş Filistinliler, Mısır'a çıkabilecekti. Refah Sınır Kapısı'na ait bir video görüntüsünde çok sayıda insanın ve küçük çocuklu ailelerin etrafta dolaştığı görülüyor ancak sınır kapısının açılıp açılmadığı belirsizliğini koruyor.

Filistin'de can kayıpları artıyor

 Çatışmalarda şimdiye kadar Gazze'de 2.670 kişi hayatını kaybetti, 9.600 kişi yaralandı. İşgal altındaki Batı Şeria'da 57 kişi hayatını kaybetti, 1.200 kişi yaralandı. İsrail'de ise 1.400 kişi hayatını kaybetti, 3.500 kişi yaralandı. İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana en az 291 askerinin öldüğünü duyurdu.

Gazze'nin güneyinde ateşkes sağlandı bilmecesi

Gazze'nin güneyinde ateşkes! ABD-İsrail-Mısır Gazze'nin güneyinde ateşkes için anlaşma sağladı. Reuters ajansı insani ateşkesin yerel saatle saat 09:00'da başlamasında ve 5 saat sürmesinde anlaşıldığını duyurdu. İsmini açıklamayan yetkililer Refah Sınır Kapısı'nın da 14.00’e kadar açık kalacağını bildirdi. Hamas ise böyle bir ateşkesten haberinin olmadığını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas: Derhal durmalı

  Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail ordusu: Lübnan sınırında bir İsrail subayı öldürüldü

Yedioth Aharonoth gazetesine göre, İsrail ordusu, 24 yaşındaki Teğmen Zvi Granot'un Nurit bölgesinde tanksavar ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Hizbullah, dün yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güney sınırında İsrail'e ait 2 tankın güdümlü tanksavar füzeleriyle vurulduğunu, 5 askeri noktaya da silahlı saldırı düzenlendiğini duyurmuş, saldırıda "bazı İsrail askerlerinin öldüğü, bazılarının ise yaralandığı" iddia edilmişti.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 235 kişi daha hayatını kaybetti. Buna göre 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 9'uncu gününde toplam can kaybı 2 bin 670'e, yaralı sayısı da 9 bin 600'e ulaştı.

ABD medyası: Refah sınırı birkaç saatliğine açılacak

 Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurdu. ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Gazze'dekilere Refah sınır kapısına yaklaşmalarını önermişti.  NBC'ye konuşan bir Filistinli yetkili, sınırın saat sabah 9'da yardım için açılacağını söyledi. ABC'ye konuşan kaynak da kapının bugün birkaç saatliğine açılacağını ve günün ilerleyen saatlerinde tekrar kapatılacağını ifade etti. 

UNRWA: Gazze'de hayat bitiyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da Gazze'nin çöküşün eşiğinde olduğunu vurguladı. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze boğuluyor ve şu anda dünya insanlığını kaybetti gibi duruyor" dedi. Lazzarini, "Hepimiz suyun hayat olduğunu biliriz. Gazze'de su tükeniyor, hayat da bitiyor. Bunun yanı sıra yakında bölgede gıda ve ilaç da kalmayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.  UNRWA Genel Direktörü, yapılan şeyin "kolektif bir cezalandırma" olduğunu belirtti. 

Büyükelçi: İsrail'in Gazze'yi işgal etme niyeti yok

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, CNN'in yayınında Biden'ın ifadelerine yanıt verirken İsrail'in Gazze'yi işgal etmek veya orada kalmak gibi bir niyeti olmadığını ifade etti. Biden, "İsrail'in tekrar Gazze'yi işgal etmesi hata olur" demişti.

İsrail ordusu: 500 bin kişi kuzey Gazze'den ayrıldı

İsrail ordusu, yaklaşık 500 bin Filistinlinin İsrail'in uyarısının ardından Gazze'nin kuzeyinden ayrılarak güneyine geçtiğini ifade etti. Yapılan açıklamada Hamas'ın Gazze'nin güneyine gitmeye çalışanlara zorluk çıkardığı belirtildi. BBC, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un nüfusunun neredeyse iki katına çıktığını vurguladı. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İsrail'in fosfor bombası kullandığı bir kez daha kanıtlandı! İşte can alıcı fotoğraflar...
Foto Galeri İsrail'in fosfor bombası kullandığı bir kez daha kanıtlandı! İşte can alıcı fotoğraflar... Galeriye Gözat