BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İspanya'yı karıştıracak gelişme! Katalonya'dan flaş karar

İspanya'da yaşanan siyasi kriz giderek tırmanıyor. İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya'dan yanıt gecikmedi. İspanya senatosu Katalonya'nın özerkliğini kaldırarak Katalonya'yı yönetme kararı aldı, parlamento olağanüstü toplanıyor.

Abone ol

İspanya'da yaşanan siyasi krizde, İspanyol Senatosu Katalan hükümetinin feshedilemesini oylayacak. Katalonya özerk yönetimi parlamentosu ise tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 

İspanya'da Katanların bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından tansiyon giderek yükseldi. Katalan parlamentosu bağımsızlık ilanı için oylama gerçekleştirdi.

YENİ SEÇİMLER 21 ARALIK'TA

Ayrıca kararı onaylayan Katalonya parlamentosu feshedildi.  Madrid hükümeti, yeni parlamento seçimlerinin21  Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

KATALONYA'YA ABD'DEN KÖTÜ HABER

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Katalonya'nın bağımsızlık ilanıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, ABD'nin Katalonya'yı İspanya'nın bir parçası olarak gördüğü ve İspanya'nın bu bağlamda attığı adımların desteklendiği vurgulandı.

"KATALONYA'NIN ÖZERKLİĞİNİN KALDIRILMASINI DESTEKLİYORUZ"

İşte ABD Doşişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama:

Katalonya İspanya'nın bir parçasıdır. Biz Madrid'in ülkeyi bir arada tutma çabasını destekliyoruz. İspanya hükümetinin anayasaya dayanarak Katalonya'nın özerkliğini kaldırmasını da destekliyoruz.

ŞOK GELİŞME! KATALAN HÜKÜMETİ YARGILANABİLİR

İspanya başsavcılığının, Katalonya'nın bağımsızlığı içi oy kullanan politikacıların isyan suçlaması ile yargılanmasını talep edeceği açıklandı.

BAŞKAN VE BAŞKAN YARDIMCISI TOPUN AĞZINDA

Uluslararası haber ajansı AP'ye konuşan bir İspanyol yetkili, bağımsızlık oylamasında "evet" oyu kullanan politikacıların, başta Katalonda Başkanı Carles Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras olmak üzere, milletvekilleri ve parlamento üyelerinin isyan suçlamasıyla yargılanabileceğini söyledi.

ŞİDDET KULLANILIRSA EN AZ 25 YIL HAPİS

İspanyol kanunlarına göre isyan, en az 25 yıl hapis cezasını öngörüyor. Ancak isyanın şiddete dönüşmemesi durumunda ceza 25 yıldan az oluyor.

İSPANYA HÜKÜMETİ KATALONYA'NIN ÖZERKLİĞİNİ DÜŞÜRDÜ

İspanya'da bağımsızlık ilanı kararı alan Katalonya'ya ispanya Başbakanı Rajoj'dan son dakika cevap geldi. Başbakan parlamentodan, Katalonya yönetimini görevden alma yetkisi talep etti. İspanya senatosu Katalonya'nın özerkliğini düşürüp Katalonya'yı doğrudan yönetme kararı aldı. İspanya parlamentosu olağanüstü toplanıyor.

70 'EVET', 10 'HAYIR' OYU ÇIKTI...

Katalonya Parlamentosu'ndaki oylamada bağımsızlık için 70 evet oyu çıkarken, 10 hayır oyu çıktı. İki vekil de oylamaya katılmadı. Bu sonuçla, Katalonya İspanya'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. 

Katalonya bağımsızlığın ilanını kutluyor! Sokaklarda coşku...

MUHALEFET PROTESTO ETTİ, GENEL KURULU KERKETTİ

"Catalunya si que es pot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.

GENEL KURULA BAYRAK BIRAKILDI

Halk Partisi'nden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

Katalan Parlamentosunun kararının ardından sokağa dökülen birlerce kişi kutlamalara başladı.

İSPANYA BAŞBAKANI İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

Bağımsızlık ilanının ardından İspanya Başbakanı Rajoy itidaş çağrısı yaptı. Rajoy; "Katalonya'da hukukun üstünlüğü yeniden tesis edilecek" dedi. 

AB': BİZİM MUHATABIMIZ SADECE İSPANYA HÜKÜMETİ

Avrupa Birliği, bağımsızlığını ilan eden Katalonya Parlamentosu kararı sonrası ilk tepkiyi verdi. AB, "Bizim muhatabımız İspanya Hükümeti" dedi... 

KATALAN HÜKÜMETİ FESHEDİLDİ

İspanyol Senatosu Katalan hükümetinin feshedilmesini onayladı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Katalonya'yı doğrudan yönetme teklifinde bulundu. Başbakan Rajoy, Katalonya özerk yönetimi başkanı Carles Puigdemont, yardımcısı ve diğer bakanların görevden alınması yetkisini kendisine verilmesini istedi ve Katalonya hükümeti feshedildi.

ÖZERKLİĞİN KALDIRILMASI KRİZİ DERİNLEŞTİRİR

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catalá, "Biz İspanyolları bölmek için burada değiliz. Ancak birileri İspanya toprağı adına bir bağımsızlık ilan edecek olursa, bunu yetkilerini aştığı için yapamazlar" diye konuşmuştu. Carles Puigdemont İspanya Senatosu'na bir mektup göndermişti. Puigdemont mektupta, "Özerkliğin kalıdırılması krizi derinleştirir" uyarısında bulunmuştu.

YAPILAN REFERANDUM YASA DIŞI İLAN EDİLDİ

Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu İspanya tarafından "yasa dışı" ilan edilmişti. Katılım oranı yüzde 43 olan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti. 2015'te yapılan seçimlerde Katalonya bölgesindeki oyların yüzde 40'ını alan birlikçi partiler ve bağımsızlığa karşı çıkan birçok seçmen ise referandumu boykot etmişti.