BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İspanya'nın Eurovegas kumarı

İspanya'nın Madrid ve Barselona kentleri bu kez kumarhane için derbi yapıyorlar.

Abone ol

İspanya futbolunun iki ezeli rakip kenti Barselona ve Madrid şimdi de Amerika'nın multi milyarder ünlü iş adamı Sheldon Adelson'ın açacağı mega kumarhane için savaşıyorlar.

İspanyol yetkililere göre 16 milyar Euro değerindeki otel ve kumarhanelerden oluşan 'Eurovegas' projesi, 200.000 kişiye istihdam yaratacak.

Ekonomisi zor durumda ve işsizlik oranı çok yüksek olan bir ülke için bu teklif oldukça cazip. Ancak Adelson'ın bu dev yatırım planı için masaya koyduğu bazı şartları var. Kimilerine göre ise Adelson kendi şartlarını koymadan İspanya'nın kanunlarına uymalı.

Madrid ve Barselona'nın dünyanın 14. en zengin iş adamının yatırım yaptığı şehir olmak için girdiği yarış, İspanyol El Clasico derbilerini anımsatıyor.

Bir tarafta Katalonya'nın başkenti, sahilleri ve büyük yolcu gemilerinin uğradığı limanlarıyla ünlü Barselona, diğer tarafta ise, daha büyük bir kent olması ve hava yoluyla daha kolay ulaşılabilmesi gibi artılarıyla İspanya'nın başkenti Madrid bulunuyor.

Las Vegas ve Macau'da kumarhane sahibi olan iş adamı Adelson, üç yıl önce Singapur'da alışveriş, otel ve kumarhanelerden oluşan bir kompleks açmıştı.

Düşük vergi cenneti

Sheldon Adelson'ın Las Vegas Sands adlı şirketinin yetkililerine göre, bu projeyle 260.000 kişiye istihdam yaratılabilir.

İspanya'nın turizm devi Ignacio Fernandez'e göre istihdam oranı biraz daha düşük, 200.000 civarlarında bulunuyor.

Fernandez'e göre, yüzde 23 işsizliğe sahip İspanya'da çok büyük istihdam yaratabilecek bu proje İspanyol halkının çıkarları için mutlaka imzalanmalı.

Adelson ve İspanyol politikacılar ile pazarlılar sırasında turizm yetkililerinden bir takım isteklerde bulundu.

Adelson çalıştıracağı işçilere ödeyeceği sosyal sigorta oranının değişmesini ve yurtdışından işçi getirmesinde kolaylık sağlanması için göçmen kanunlarının yumuşatılmasını talep ediyor.

Turizm yetkilileri, Adelson'ın sigara yasağının da yumuşatılıp kumarhanelerin içinde belirli yerlerde sigara içilmesine izin verilmesini istediğini belirtiyor.

Adelson'ın şirket yetkilileri İspanyol politikacılardan olumlu bir yanıt alınmadıkça ülkeye yatırım yapmayacaklarını açıkladılar.

Ancak bu görüşmeler İspanya'nın sol çevrelerinde, ülkenin düşük vergi cenneti konumuna gelmesi endişesiyle büyük tepkilere yol açtı.

İspanya'nın Birleşik Sol Partisi'nden Gregorio Gordo, projenin ana amacının İspanya'da işsizliği azaltmak olduğunu ancak Adelson'ın yurtdışından kolay işçi getirebilmek için kanunlarda kolaylıklar istemesine dikkat çekiyor.

Siyasi riskler

Katalan Başbakanı Artur Mas, bölgesinin şimdiye dek Madrid'in gerisinden geldiğini kabul ediyor ancak son haftalarda yarışta arayı kapattıklarını dile getiriyor.

Yerel yetkililere göre Barcelona, Madrid'ten daha güzel ve deniz kenarında olma avantajına sahip.

Ancak Madridli yetkililer Adelson'ın projesi üzerine daha uzun zamandan bu yana çalışıyor.

Madrid'te ayrıca siyasi istikrarın bulunduğunu da belirten yetkililer, şehrin, bölgenin ve ülkenin iktidardaki Halk Partisi tarafından yönetilmesinin bir avantaj olduğunu vurguluyor.

Nihai kararı vercek olan İspanyol Hükümeti, Madrid ve Barselona arasındaki bu mücadelede objektif olacağını taahhüt etti.

Eğer İspanya, Amerikalı milyarderin kendi kurallarıyla kumarhane açmasına izin verirse, diğer İspanyol şirketlerine farklı kurallar uyguluyor olacak. Bu farklılığın da politik krizlere yol açacağı belirtiliyor.

Ancak yine de Eurovegas'ın açılmasının ülkeye binlerce turist getirecek büyük bir yatırım olduğuna dikkat çekiliyor.

Sheldon Adelson'ın sıklaşan İspanya'ya ziyaretileri ise, proje konusunda gayet ciddi olduğunu gösteriyor.

Euro bölgesi krizinden olumsuz etkilenmediği görülen Anderson, Forbes dergisine verdiği röportajda projenin tamamlanmasının dört ila beş yıl süreceğini ve o zamana kadar da herşeyin yoluna gireceğine inandığını söyledi.

Madrid ve Barselona yetkilileri, projenin ekonomik potansiyelinin iki şehir içinde bir kumar olduğunu dile getirirken son kararın ulusal hükümetin vereceğini vurguladılar.