BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
HABER /  GÜNCEL

Kenya'da kaçırılan İngiliz vatandaşı serbest

Somalili korsanlar tarafından Kenya'dan kaçırılıp, altı ay rehin tutulan İngiliz rehine Judith Tebbutt, talep edilen fidyenin ödenmesinden sonra serbest bırakıldı.

Abone ol

Kenya'da, eşinin öldürüldüğü bir saldırıda rehin alınan İngiliz vatandaşı Judith Tebbutt, Somali'de altı ay tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

56 yaşındaki Tebbutt, ailesinin Somalili korsanlara istedikleri fidyeyi ödemesinden sonra salıverildi.

Tebbutt, özgürlüğünü kazandığı için "çok rahatladığını ve "harika" oğlu Oliver ile buluşmayı dört gözle beklediğini söyledi.

58 yaşındaki eşi David Tebutt, altı kişilik bir çete tarafından Lamu Adası'nın kuzeyindeki Kiwayu'da bulunan bir tatil köyünde vurularak öldürülmüştü.

Eşinin ölümünü, kaçırıldıktan iki hafta sonra öğrenen Judith Tebbutt, hala yas tuttuğunu belirtti.

Kenya'nın başkenti Nairobi'ye götürülen Tebbutt'ın, İngiliz Büyükelçiliği görevlileri tarafından kısa süre içinde İngiltere'ye yollanacağı duyuruldu.

Başbakan David Cameron'ın sözcüsü, Tebbutt'ın salıverildiğini doğruladı ve hükümetin fidye parası ödemediğini açıkladı.

Geçen yıl 11 Eylül'de yaşanan saldırı sırasında Tebbutt ve eşi tatil köyünün tek müşterileriydi. Saldırının ardından Tebbutt, Somalili korsanlar tarafından bir sürat motoruyla kaçırıldı.

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, fidye anlaşmasını hükümetin değil bir özel güvenlik şirketinin yaptığını söylüyor.

Gardner, fidye miktarının bilinmediğini ve başka grupları da aynı şeyi yapmaya teşvik etmemek için, büyük olasılıkla açıklanmayacağını vurguladı.

Kenya hükümeti, olayın arkasında El Kaide'yle birleştiğini açıklayan el Şabab militanlarının bulunduğuun söylemiş, ancak örgüt iddayı reddetmişti.