BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.435,89
HABER /  GÜNCEL

İspanya'dan 'plastik mermi' özeleştirisi

İspanya İçişleri Bakanı geçen ay Kuzey Afrika'daki topraklarına ulaşmaya çalışan sığınmacıları engellemek için plastik mermi kullanılmasının 'yanlış olduğunu' kabul etti.

Abone ol

İspanya İçişleri Bakanı geçen ay Kuzey Afrika'daki topraklarına ulaşmaya çalışan sığınmacıları engellemek için plastik mermi kullanılmasının "yanlış olduğunu" kabul etti.

6 Şubat'ta, yüzlerce mültecinin Fas'tan Ceuta'ya doğru yüzmeye çalışması sırasında en az 15 sığınmacı boğularak can vermişti.

Avrupa Birliği ve insan hakları grupları, polisin sığınmacıları engellemek için plastik mermi kullanmasının ölümlerde rol oynadığını belirtmişti.

İspanya hükümeti olayda plastik mermi kullanıldığını ilk kez itiraf ediyor.

İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, plastik mermilerin Afrika'nın güney bölgelerinden gelen mültecileri caydırabileceğini düşünmediğini belirtti.

Diaz, bununla birlikte kıyı muhafızlarının mültecilere doğrudan ateş açmadığını, plastik mermilerin sığınmacıların hiçbirinin boğulmasına neden olmadığını savundu.

İspanya'ya ait Melilla ve Ceuta adlı kentler, Avrupa Birliği'nin Afrika ile olan tek toprak sınırını oluşturuyor.

Fas'ın kuzey ucunda, Akdeniz kıyısında yer alan bu iki kent, Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin başlıca hedefi.

Son olarak geçen hafta sonu, 150 kadar kişi Melilla topraklarına geçme girişiminde bulundu.

Yerel polis, bunun 24 saatten kısa bir süre içinde ikinci iltica girişimi olduğunu, engelleri aşıp kente girebilen 15 kişinin daha sonra gözaltına alındığını belirtti.

Madrit'te dört trende meydana gelen ve 191 kişinin çlümüne yol açan saldırıların 10. yıl dönümü dolayısıyla bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, İspanya'nın hala bir terör hedefi olmaya devam ettiği uyarısında bulundu.

Diaz, 11 Mart 2004'te meydana gelen saldırıdan bu yana 472 aşırı görüşlü İslamcının tutuklandığını kaydetti.