BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,53
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da kamu borçlanmasına anayasal sınır

Borç krizini derinden hisseden İspanya, kamu borçlanmasının belli bir oranı aşmamasını anayasal zorunluluk haline getiren ilk Euro bölgesi ülkesi oldu.

Abone ol

İspanya'da iktidar ve muhalefet, kamu borçlanmasını sınırlayan bir anayasa maddesi üzerinde anlaştılar.

Yeni anayasa maddesi İspanya'da hükümetlerini borçlanma konusunda belli bir limiti aşmamasını sağlamayı hedefliyor.

Böylece İspanya Euro bölgesinde kamu borçlarına dair anayasal düzenlemesi yapan ilk ülke oldu.

Ülkelerin kamu harcamalarının sınırlandırılmasının anayasal gereklilik haline gelmesi yönündeki talep geçen hafta Fransa ve Almanya liderlerinin toplantısı sonrasında gündeme gelmişti.

İspanya'nın borçlanmayı sınırlayan anayasal düzenlemesi, ülkenin 2011 kamu borcunu yüzde 9,2'den yüzde 6'ya indirme hedefiyle yeni tasarruf önlemlerini tartıştığı günlerde yapıldı.

Bu arada İspanya başbakanı Zapatero, finans piyasalarında süregelen ülke ekonomisine dair endişeleri haksız bulduğunu dile getirdi.

İktidar ve muhalefet uzlaştı

İspanya'da iktidardaki İşçi Partisi ve muhalefetteki Halk Partisi liderleri anayasal düzenleme üzerinde uzlaşarak iki parti arasında uzun süredir var olan gerilimi azaltmış oldular.

Mecliste konuşan başbakan Zapatero İspanyol borçlanma maliyetinin Almanya ile karşılaştırılmasının hata olduğunu söyledi.

Finans piyasalarında yaşanmakta olan dalgalanmalara rağmen ülke ekonomisinin büyüme eğilimi gösterdiğine dikkat çeken Zapatero, piyasalardaki belirsizliğin ülkedeki krizi artırması ihtimalinin halen sürdüğünü belirtti.

Bu arada bugün açıklanan üç aylık hazine tahvili borçlanma oranının yüzde 1,889'dan yüzde 1,357'ye düşürülmesi, İspanya'nın mali durumu açısında ferahlama etkisi yarattı.

Uzmanlar son iki haftadır düşüş eğilimi gösteren borçlanma maliyetlerinin, Avrupa Merkez Bankası'nın İspanyol ve İtalyan hazine tahvillerini almasının etkisiyle yaşandığı görüşünde birleşiyorlar.